Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD inleder kampanj mot invandring

01:46. SD ska använda partipengar till att annonsera i utländska medier och dela ut flygblad för att få färre asylsökande till Sverige.

Sverigedemokraterna anser sig ha nått vägs ände i försöken att påverka andra partier i riksdagen. I fortsättningen ska SD arbeta utomparlamentariskt för att få väljare att kräva en folkomröstning i invandringsfrågan. Partiet ska också använda partipengar till att annonsera i utländska medier och dela ut flygblad för att få färre asylsökande till Sverige.

– Vi står inför den största katastrofen som det svenska samhället befunnit sig i i modern tid, Det handlar om en välfärdskollaps där vissa grundläggande samhällsfunktioner som skolan slutar att fungera, hävdade SD-ledaren Jimmie Åkesson på en pressträff i riksdagen på torsdagen.

Åkesson ska nu, för första gången sedan valet 2014 när han brände ut sig och blev sjukskriven, ge sig ut på resor i landet. Bland annat ska han besöka Trelleborgs kommun som tagit emot många asylsökande under den senaste tidens ökande flyktingström.

– Jag kommer att ge mig ut på studiebesök och träffa kommuner som befinner sig i svåra situationer, säger han.

Sedan upplösningen i fredags av Decemberöverenskommelsen, som innebar att den största partigruppen kunde utse statsminister och få igenom sina budgetar, har olika samförståndslösningar kommit i fokus i den politiska debatten. Samförståndsdiskussionen har vågmästarpartiet SD hamnat utanför, vilket märktes i SVT:s partiledardebatt i söndags och under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.

I riksdagsdebatten misslyckades SD-ledaren Jimmie Åkesson med försöket att locka med sig de borgerliga småpartierna när han deklarerade att SD i den andra budgetomröstningen i december ska lägga sina röster på Moderaternas budget. Dessutom fick han som väntat inte heller inte med sig några andra partier på ett misstroendevotum mot finansminister Magdalena Andersson (S).

Därför ska nu SD ändra kurs, meddelade partiet på en presskonferens i riksdagen på torsdagen. Mellan tio och tolv miljoner kronor ska enligt gruppledaren Mattias Karlsson tas ur partikassan, som nästan uteslutande kommer från skattebetalarna i form av partibidrag, ska användas till två kampanjer. Pengarna skulle enligt partiet egentligen ha använts i 2018 års valrörelse.

Den ena handlar om att SD vill se en svensk folkomröstning om asylinvandring - ett krav som partiet ställt tidigare.

– Då kan man antingen ställa en fråga om ja eller nej till fortsatt asylinvandring, så klart. Men man kan också komplicera det lite genom att fråga om man ska rikta resurserna till Sverige eller till närområdet, säger Jimmie Åkesson.

Han medger att det till skillnad från vissa andra länder inte finns någon möjlighet att genom till exempel namninsamling tvinga fram en nationell folkomröstning.

– Det handlar om att massivt kampanjande, genom namninsamling och andra sätt att sätta press på regering och de andra partierna få till en folkomröstning, säger Jimmie Åkesson.

Den andra SD-kampanjen som planeras är annonser och tv-reklam i länder där asylsökande befinner sig som ska avskräcka dem från att söka sig till Sverige.

– Vi kommer att arbeta utomparlamentariskt med ett massivt kampanjande och signalpolitiska åtgärder som inte den svenska regeringen vill göra, men som till exempel Danmark har gjort, säger Åkesson.

Men med vilken trovärdighet gör ni det som riksdagsparti? I Danmark var det ju regeringen som annonserade.

– Om man med fakta beskriver situationen är väl trovärdigheten lika stor som om regeringen gör det.

Det budskap som SD vill få ut är att "det är kallt och att man måste bo i tält" i Sverige och att det tar läng tid att få sin asylansökan behandlad, enligt integrationspolitiska talespersonen Paula Bieler.

– När övriga partier sjunger "halleluja" och låtsas som att de kan lösa det här måste vi göra vad vi kan för att ta ansvar för Sverige, säger hon.

Det tredje största riksdagspartiet är inte inbjudet till fredagens partiledarsamtal och flyktingkrisen. De etablerade partiernas isolering av SD är en förklaring till partiets uppgång i opinionen sedan partiet kom in i riksdagen 2010, anser statsvetare.

– Hittills har isoleringsstrategin varit en väldig tillgång för deras tillväxt. De har fått den här positionen till skänks, säger Karl Loxbo, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitet som forskat om väljarstödet för SD.

Han anser att SD på så sätt getts möjlighet av de andra riksdagspartierna att utvecklas i det tysta.

– De är inte ens en diskussionspartner. Det innebär att de aldrig behöver visa korten i sin i långa stycken icke-befintliga politik, säger Karl Loxbo.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.