Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD kan tänka sig bli grupplöst

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Sverigedemokraterna säger nej till samarbete med franska Nationella fronten. Partiet tror sig inte heller kunna samarbeta med sin favoritpartner i Europa, Dansk folkeparti eller brittiska Ukip. Istället kan partiet ställa sig utanför grupperna.

SD:s framgångar i EU-valet med närmare tio procent av rösterna betyder nu att partiet får två platser i EU-parlamentet. Under valnatten ville SD inte svara på vilken av de olika grupper som man kunde tänka sig att söka sig till.

Dansk folkeparti har fått en inbjudan att ansluta sig till brittiska Tories vilket sannolikt också innebär att samarbetet mellan danskarna och det brittiska EU-kritiska Ukip kommer att upphöra.

Men det betyder sannolikt också att det blir svårt att se ett samarbete mellan svenska SD och Dansk folkeparti, som blev störst i en majoritet av de danska valkretsarna i går.

– Det är mycket möjligt att vi bestämmer oss för att vara grupplösa. Får vi inte ut något som är tillräckligt bra från någon av grupperna är det stor risk att vi ställer oss utanför, säger SD:s partisekreterare Björn Söder till DN.

Björn Söder säger att beslutet om vad partiet tänker göra kan dra ut på tiden och att det kan bli klart först i slutet av sommaren eller till hösten.

Ni har tidigare sagt att ni vill samarbeta med Dansk folkeparti, är det uteslutet nu när de väljer att samarbeta med Tories.

– Det är nog så att vi inte har samma möjligheter längre. Men det är klart att vi är intresserade av Ukip.

Är ni mera intresserade av ett samarbete med Ukip än med Nationella fronten?

– NF har ju tidigare kontaktat oss och signalerat att de vill ha med oss i en grupp som de ska bilda.

Björn Söder säger att det finns en risk att partiet, om man väljer att bli grupplöst, förlorar i inflytande och talartid men också ges sämre ekonomiska möjligheter. Samtidigt säger han att det är bättre att vara grupplös än att sätta sig i en grupp som man sedan ångrar.

Ett av de partier som SD tidigare sig vilja samarbeta med, Marine Le Pens Nationella fronten, fick 24 mandat i gårdagens EU-val. Något som rev ned applåder och jubel på SD:s valvaka. NF har sagt att man vill bilda en egen grupp inom EU-parlamentet men det är ännu oklart vilka andra partier man i så fall vill ha med sig.

Ett eventuellt samarbete mellan NF och SD tycks dock vara ute ur bilden. På måndagskvällen uppgav Jimmie Åkesson i SVT:s Aktuellt att Dansk folkeparti och Ukip är de enda partier man kan tänka sig samarbete och uteslöt därmed för första gången Nationella fronten.

Men eftersom det knappast heller är aktuellt förbereder sig SD nu för att bli grupplöst i EU-parlamentet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.