Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD kände inte till Petzälls avhopp

Ingen i Sverigedemokraternas partitopp har varit i kontakt med William Petzäll på veckor. Att han lämnat partiet fick man reda på i medierna. Nu uppmanas han av SD att även lämna sin riksdagsplats.

Partiets pressekreterare Linus Bylund säger till DN.se att varken han eller övriga partikamrater i SD-toppen kände till att William Petzäll lämnat partiet.

– Vi har bara Expressen som källa. Men det får väl betraktas som en trovärdig källa, för en gångs skull.

Ni kände inte till avhoppet alls?

– Nej. Jag känner inte till att vi skulle ha fått någon annan information än den via Expressen i morse.

Hur ser du på avhoppet?

– Det är ett svek. Williams gärning har varit kantad av svek ändå sedan i våras.

Det Linus Bylund syftar på är bland annat det som i tidningarna kallades för ”fylleskandalen”. Efter en alltför blöt kväll hämtades han av polis och tog därefter timeout från arbetet i riksdagen.

– Den händelsen hör till sveken, men det är personliga saker också. Både väljare och partikamrater känner sig lurade.

William Petzäll kommer att sitta kvar i riksdagen som politisk vilde. Hur tror du att det kommer att kännas att möta honom där?

– Vi får väl se om vi kommer att möta honom. Jag tvivlar på det, men vi får se.

När såg du honom senast?

– Jag tror att det var i Almedalen. Men jag vet inte säkert.

Petzälls före detta partikamrater har sökt honom frekvent under de senaste veckorna – samt inte minst i dag efter beskedet om hans avhopp. Men enligt Bylund har ingen varit i kontakt med honom på länge.

I ett pressmeddelande skriver partiet att man nu ”har en fortsatt förhoppning om att han (Petzäll) ska ta sitt ansvar gentemot såväl sig själv som partiets väljare, lämna sitt riksdagsuppdrag och istället fokusera sin energi på att långsiktigt komma tillrätta med sina problem”.

Kommer han lyssna på er och lämna sitt uppdrag i riksdagen?

– Vi kan inte göra mycket annat än att påminna honom om att han har lovat – i radio och tv och öga mot öga till 19 partikamrater – att avsäga sig uppdraget om han fortsätter sitt narkotikamissbruk. Eller om han ens tar en enda öl.

– Det är viktigt att han gör som han har lovat. Vi förväntar oss det och hundratusentals väljare förväntar sig det.

Nyheter24 har på måndagen en intervju med SD-toppen Erik Almqvist som sagt att William Petzäll ska ha krävt partiet på en stor summa pengar för att lämna riksdagen.

Stämmer det?

– De uppgifterna får stå för Erik. Jag bekräftar att vi har erbjudit oss att betala en tämligen vidlyftig summa för behandling. Vi har tyckt att det varit en god gärning att betala någons behandling för missbruk. Men aldrig någonsin att riskera att finansiera någons missbruk.

Linus Bylund framhåller att det som nu sker har två bottnar:

– Det ena är att vi gärna ser att vi har 20 mandat i riksdagen. Det andra är att William måste ta tag i sina personliga problem. Det är bäst för alla parter om William på riktigt förstår vad han måste göra.

Bylund fortsätter:

– Min personliga förhoppning är att den fantastsikt fina människan som finns bakom drogerna ska förstå vad han lovat och vad vi förväntar oss av honom.

William Petzäll utsätts just nu för en enorm press, inte minst i medierna. Hur ser du på det?

– Så är det och det är en av anledningarna till att han borde stiga tillbaka ett kliv. Man kan inte förvänta sig av medierna att de lämnar en riksdagsledamot i fred. Men man kan förvänta sig av medierna att de lämnar en före detta riksdagsledamot i fred.

Uppståndelsen till trots betraktar Linus Bylund händelsen som ”perifer”.

– Vi är fortfarande tungan på vågen och just nu är vi mitt inne i en motionsperiod. Vi har mycket arbete i riksdagen att ta tag i.

– Nu kommenterar vi det här, med alla kort på bordet. Mycket mer kan vi inte göra. Men det blir konstigt eftersom William inte längre vill vara en av oss.

Här kan du läsa SD:s pressmeddelande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.