Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD-Karlsson i fortsatt huvudroll

02:12. SD:s gruppledare om sin roll efter Åkessons sjukskrivning.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson ska ha huvudansvaret för partiets externa kommunikation – trots att partiledaren Jimmie Åkesson kommer tillbaka från sin sjukskrivning nästa vecka. Däremot är det tänkt att Åkesson ska tala under Almedalsveckan i sommar.

– Jag kommer att fortsätta att ha ansvar för den externa kommunikationen under en tid framöver. Sedan får vi hela tiden göra en avstämning med Jimmie och se i vilken mån han kan börja trappa upp sitt engagemang, säger Mattias Karlsson i en DN.TV-intervju.

Åkesson, som berättar om sin återkomst i SVT:s ”Skavlan” som sänds på fredag, ska börja arbeta heltid den 1 april. Men i programmet berättar han att han äter antidepressiv medicin och måste arbetsträna till en början.

Kommer han verkligen att orka vara partiledare på heltid?

– Jimmie skulle inte gett sig in i det här igen om han inte skulle tro att han klarar av det. Men han kommer inte att kunna gå från noll till hundra, utan det måste ske gradvis. Vi är flera i partiledningen som kommer att fortsätta ta ett större ansvar än vad vi tidigare gjort, både jag, Richard Jomshof (SD:s partisekreterare, DN:s anmärkning) och andra, säger Mattias Karlsson som besökt Åkesson vid ett flertal tillfällen under den drygt fem månaders långa sjukskrivningen för utbrändhetssymptom.

Tanken är att Jimmie Åkesson ska stå på Almedalens scen i Visby den 1 juli och hålla sommartal i Sölvesborg den 29 augusti.

– Det är utgångspunkten, säger Mattias Karlsson.

Dessförinnan äger en partiledardebatt rum den 10 juni. Mattias Karlsson öppnar nu för att det blir han som representerar SD i den debatten.

– Jag står beredd att bistå Jimmie Löpande, säger Karlsson.

Åkessons roll blir till en början att leda partiet internt.

– Det han kommer att göra i första skedet är att engagera sig i partiets inre liv genom att leda verkställande utskottet, partistyrelsen och den politiska kommunikativa ledningsgruppen, säger Mattias Karlsson.

Verkställande utskottets möten har sedan Åkesson blev sjukskriven letts av den vice partiordföranden Jonas Åkerlund. Han dementerar uppgifter i Aftonbladet på tisdagen att han blev överkörd när Mattias Karlsson tog rollen som vikarie för Jimmie Åkesson.

– Det är helt felaktigt. Jag leder verkställande utskottets arbete, men vi tyckte att det var mycket bättre att Mattias utvidgade sitt arbete som gruppledare till att ta över debatter i kammaren och kontakter i media som ju inte är min favoritgren. Jag vet att många tycker om att spekulera i motsatsen, men det är helt enkelt inte sant, säger Jonas Åkerlund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.