Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD kritiserar utnämningen av Aftonbladets Jan Helin till SVT-direktör

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof riktar kritik mot utnämningen av Aftonbladets tidigare chefredaktör Jan Helin till programdirektör på Sveriges Television med ansvar för bland annat nyhetsbevakningen. Helin har tidigare kallat riksdagens tredje största parti för fascistiskt och stoppat partiets annonser.

– Jag kan inte påstå att jag har något större förtroende för Jan Helin beroende på hur han agerat. Jag är tveksam till om han kan företräda public service objektivt, om jag uttrycker mig snällt och milt, säger Richard Jomshof till DN.

Jomshof anser att SD och personer som sympatiserar med partiet ”diskrimineras” av bland annat SVT.

– Public service agerar inte objektivt. Det har blivit en uppfostringsanstalt. När man ser på den rekrytering av vänstermänniskor som görs till public service så är det oroväckande, anser Jomshof.

Några konkreta förslag om hur hans parti skulle vilja ändra av mediepolitiken vill han dock inte nämna när DN frågar.

– Jag vill att det ska bli ännu mer demokratiskt, att fler åsikter ska få komma till tals. Hur det ska ske kan man diskutera.

Richard Jomshof menar till exempel att en person som är sverigedemokrat borde få vara sommarpratare i Sveriges Radio.

– Men det hör du aldrig. Vi har ett medieetablissemang som är snedvridet, hävdar han.

SD:s partisekreterare menar att det var fel av Sveriges Televisions vd Hanna Stjärne att tidigare i veckan utse Jan Helin till programdirektör. Som chefredaktör för Aftonbladet har han kritiserat SD i hårda ordalag och bland annat stoppat annonser för partiet.

– Men det kanske blir så att han bevisar motsatsen, och då är det ju bra i så fall.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.