Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 16:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sd-lamnar-besked-om-budgeten/

Politik

SD släpper sannolikt fram M-KD-budget

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt och partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt och partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Mickan Palmqvist

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att de ännu inte sett Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetmotion men att de sannolikt kommer att ställa sig bakom den – så länge M och KD inte går fram med sänkt a-kassa och nedskärningar i äldreomsorgen.

– Det skulle göra det svårt att stödja den här reservationen. Men det verkar som att de har lyssnat på oss, säger Åkesson.

Hanna Jakobson
Rätta artikel

Moderaterna och Kristdemokraterna beslutade under veckan att lägga fram en gemensam reservation i finansutskottet. Samtidigt har Centern och Liberalerna inlett förhandlingar med S om regeringsfrågan. 

Om SD backar upp M-KD-reservationen och C och L röstar på sina egna, så går den igenom, åtminstone till en början. Och trots att SD ännu inte sett reservationen i sin helhet avser de släppa fram den. Partiet har fått ta del av flera avgörande delar i de berörda riksdagsutskotten under torsdagen. 

– Det gjorde ju saken lättare när man säger att man inte ska försämra a-kassan. Vi får hoppas att de står fast vid det fram till måndag. Skulle man ändra sig på den punkten så får vi nog sammankalla både partiledning och riksdagsgrupp igen, säger Jimmie Åkesson till DN.

Också besparingar på migrationsområdet och satsningar på polisen spelade stor roll för Sverigedemokraternas besked. Samtidigt kritiserar SD-ledaren Moderaterna för att vara snåla när det kommer till hälso-, sjukvård- och omsorgspolitiken. Åkesson hoppas att partiets agerande kan komma att öppna dörrar till Moderaterna och Kristdemokraterna i framtiden. 

– Det är inte osannolikt. Utifrån vad jag sett och utifrån de orosmoln jag målat upp i budgetfrågan den senaste veckan så har de tagit hänsyn till det. Det är också ett sätt att förhandla, även om vi inte pratar med varandra.  

Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Elisabeth Svantesson sa till DN under onsdagen att de inte haft någon kontakt med Sverigedemokraterna i frågan. Något Åkesson bekräftar. 

– Vi lägger fram vår politik som vi har sagt till våra väljare att vi ska göra. Jag hoppas att den vinner brett stöd, och jag tror att det är flera partier än vi två som tycker att det här är bra politik. Vi gör det vi har lovat, vi är frimodiga med det och tänker inte hålla tillbaka. Vi är inte rädda för att andra ska rösta på den och vi är heller inte rädda för att lägga fram den för att det just nu pågår regeringsdiskussioner, sa Elisabeth Svantesson. 

Budgetreservationen från M och KD grundas enligt de två partierna på Alliansens gemensamma reformagenda som presenteras inför valet. Bland annat säger de sig uppfylla några av Centerns och Liberalernas krav på till exempel landsbygdssatsningar, stärkt försvar, ökat trygghet och mer pengar till kommunerna. Partierna vill också sänka skatterna på arbete samt sänka skatten för pensionärerna.

Nu är det upp till Centern och Liberalerna att bestämma sig för om de ska släppa fram regeringens övergångsbudget eller stötta en M-KD-budget. På måndagen står det klart hur partierna ställer sig när finansutskottet justerar betänkandet om 2019 års statsbudget.