Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD-ledamöter röstskolkar ofta

Foto: Roger Turesson

Var sjätte sverigedemokratisk riksdagsledamot har uteblivit vid riksdagens omröstningar sedan i höstas. Det visar en genomgång som DN har gjort. Partiledaren Jimmie Åkessons stol har gapat tom mer än varannan votering. Mest frånvarande är SD-ledamoten Nina Kain, som missat 168 av 170 rösttillfällen.

SD står utanför det kvittningssystem som de sju andra partierna kommit överens om i riksdagen. Systemet innebär att de två traditionella politiska blocken – borgerliga och rödgröna – har enats om att vid frånvaro som sjukdom eller resa kvitta ledamöter. Det innebär att röstfördelningen inte påverkas.

Men i det systemet har SD, som brukar se sig som ett tredje block, inte släppts in, trots ett flertal försök under förra mandatperioden när bara tre mandat skilde mellan blocken.

”Det innebar att det var nästintill omöjligt för våra ledamöter att utebli från voteringar. Vi tvingades bokstavligt talat tvinga in människor från deras sjukhussängar i rullstol”, skriver SD:s gruppledare Mattias Karlsson till DN.

Han syftar på tillfällen när den dåvarande SD-riksdagsledamoten Stellan Bojerud, numera avliden, fick hjälpas in i kammaren i rullstol 2011 och 2012.

Eftersom bara tre röster då skilde blocken åt var SD-ledningen då noga med närvaron vid omröstningarna i riksdagens kammare. Fram till valet 2014 hade SD närapå hundraprocentig närvaro i kammaren vid omröstningarna.

Men nu visar DN:s genomgång att den genomsnittliga närvaron sjunkit till cirka 84 procent.

– Den här mandatperioden får man, tycker jag, framför allt i min roll och i partisekreterarens och en del andras kanske värdera andra saker högre än att sitta och trycka på knappar i riksdagen. Man kanske har viktiga möten eller så i stället, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TTFoto: Janerik Henriksson/TT

Själv har Åkesson missat 90 av 170 omröstningar, medan gruppledaren Mattias Karlsson missat betydligt färre, 15 stycken, och partisekreteraren Richard Jomshof 21 voteringstillfällen.

– Jag har fokuserat på annat. Nu är det inte lika jämnt i omröstningarna längre så då har det inte så stor betydelse om jag är närvarande eller inte, säger Jimmie Åkesson.

Den allra största frånvaron har betydligt mindre kända SD-ledamöter. Värsta skolkaren är Nina Kain från Malmö som bara närvarat vid två voteringar sedan riksdagens högtidliga öppnande i höstas.

– Jag har jobbat mycket hemifrån av privata skäl. Jag har också varit på seminarier när jag har varit i riksdagen, så jag har missat omröstningarna när jag varit där, säger Nina Kain som är suppleant i trafikutskottet och utbildningsutskottet.

Foto: Roger TuressonFoto: Roger Turesson

Jimmie Åkesson säger till DN att det finns en policy att man ska gå på omröstningarna om man befinner sig i riksdagshuset.

– Det kommer jag att börja göra nu, säger Nina Kain som har en månadslön som riksdagsledamot på 62 400 kronor.

Men ser det inte konstigt ut för väljarna att du uteblivit på 168 av 170 omröstningar?

– Jamen, du vet ju inte hur mycket jag jobbar på sidan om, eller hur? Det är bara en knapptryckning. Jag gör ju en massa annat arbete. Jag jobbar heltid hemifrån, tro mig!

• Läs mer: Politisk vilde väljer att vara hemma

SD-gruppledaren Mattias Karlsson vill inte kommentera Nina Kains frånvaro. I en allmän skriftlig kommentar till DN påpekar han att eftersom partiet har en vågmästarställning med ”betydligt större marginal” möjliggör det ”en något högre frånvaro som vissa ledamöter kan använda till att arbeta mer intensivt i sina valkretsar, att bredda våra kontaktytor mot olika intresseorganisationer, fler verksamhetsbesök, mer direktmöten med väljarna”.

Mattias Karlsson anser att huvudförklaringen är partiets kampanj som lanserades i höstas om en folkomröstning om invandringen. Men efter DN:s granskning lovar han att höja närvaron.

”Det är min ambition som gruppledare att gruppens genomsnittliga närvaro vid voteringarna ska höjas framöver, inte minst med tanke på att vår kampanj för en folkomröstning om invandringen nu har gått in i en mindre intensiv fas”, skriver han.

• Klicka här för att se grafiken i större format

Foto:

Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.