Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD-ledningen höll tyst trots larmet från de egna

○ Inför valet 2010 slog SD:s syddistrikt förgäves larm till parti­ledningen, inklusive Jimmie Åkesson: Michael Rosenbergs bakgrund kan skada partiet.

○ Vid samma val godkände Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder att partivännen Michael Rosenberg dolde sin bakgrund som grov brottsling.

○ Söder skrev under Rosenbergs försäkran om att han var ostraffad – trots att han kände till fängelsedomen.

Michael Rosenberg, ordförande i SD:s riksvalberedning och kommunalråd i Helsingborg, for med osanning när han i partiets vandelsförsäkran kryssade i att han var ostraffad. I själva verket har Rosen­berg varit med i en liga som bröt upp och länsade kassaskåp i Skåne och Småland. Ligan stal för miljonbelopp och 1990 dömdes Rosen­berg till två års fängelse för bland annat grov stöld och bedrägeri. 1993 fälldes han på nytt av Helsing­borgs tingsrätt, för försök till stöld och medhjälp till tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Det berättade DN och Helsingborgs Dagblad i måndags.

I dag kan vi avslöja att Michael Rosenberg fick klartecken att dölja sin brottsliga bakgrund – av SD:s parti­sekreterare Björn Söder. Trots att Söder visste att Rosenberg suttit i fängelse signerade partisekreteraren sin partiväns osanna vandelsförsäkran.

– Så var det, säger SD:s regionråd i Skåne Jens Leandersson, en av flera SD-politiker som internt tagit upp problemet med Michael Rosenbergs kriminella bakgrund – och med mörkandet av den.

Bara för att vara tydlig: Björn Söder skriver under det här dokumentet med vetskapen om att det är lögn?

– Ja, säger Jens Leandersson. Jag gjorde mitt, som distriktsordförande i SD Syd. Jag försökte larma. Jag sa: jag kan inte försvara det här.

Inför valrörelsen 2010 skickade SD-ledningen ett brev till alla parti­distrikt med en uppmaning att noga gå igenom sina kandidater till politiska uppdrag. Partisekreterare Björn Söder var avsändare.

Vid valet 2006 hade SD fått mycket kritik för att partiet hade brottsbelastade kandidater på listorna. Det skulle inte upprepas vid det viktiga valet 2010, slog Björn Söder fast i brevet. Om någon kandidat var brottsbelastad så kunde denne i undantagsfall få kandidera, men först efter noggrann prövning och bara om det inte handlade om grövre brottslighet.

”Utgångspunkten är naturligtvis att partiet ska gå till val på listor fria från belastade kandidater”, skrev Björn Söder till alla partidistrikt.

Styrelsen i SD:s stora syddistrikt tog partiledningens uppmaning på allvar. Den 26 mars 2010 skickade SD Syds verkställande utskott (VU) ett brev till SD Riks VU – där alla tunga partitoppar ingår: Björn Söder, Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Richard Jomshof.

I brevet slog SD Syd larm om Michael Rosenberg, påtänkt som en av SD:s toppkandidater både i valet till kommunfullmäktige i Helsing­borg och till regionfullmäktige. Rosenberg satt redan då i partiets inflytelserika valberedning på riksplanet.

”Vi kan inte finna det acceptabelt att inför partiets viktigaste val någonsin ha med en kandidat som tidigare är dömd för grov brottslighet”, skrev SD Syds VU, där bland andra distriktsordföranden Jens Leandersson och vice partiledaren Carina Herrstedt då ingick.

Syddistriktet påminde sin högsta partiledning om de riktlinjer som tidigare gått ut att ”vi ska ha noll­tolerans mot tidigare dömda på våra listor”. Brevet tog även upp risken för negativa tidningsrubriker om Rosenbergs bakgrund blev känd för allmänheten. ”Vår samlade bedömning är alltså att Michael Rosenberg ska strykas som kandidat. Vi uppmanar nu VU riks att göra detta”, avslutade SD Syd sitt brev till partitoppen.

– Man måste kunna sona sina brott och bli förlåten för det. Men först måste man göra upp med det förflutna – inte försöka sopa det under mattan, säger Jens Leandersson, som var ordförande i SD Syd när brevet skickades.

Jens Leandersson är SD:s regionråd i Region Skåne och en veteran i partiet. Han lärde känna Jimmie Åkesson, Björn Söder och de andra som i dag styr SD under sin studietid i Lund runt millennieskiftet.

Vad fick ni för respons på ert brev om Rosenberg?

– Vi hörde inget, utan fick ligga på och fråga. Som jag förstod det blev Jimmie Åkesson arg när han fick veta. Han kände inte till Michael Rosen­bergs brottsliga förflutna, säger Jens Leandersson.

Under 2010 larmade även SD:s dåvarande gruppledare i Helsingborg, Kaarina Andersson, om Michael Rosenbergs bakgrund och partiets hantering av den. Kaarina Andersson har även varit revisor för SD på riksplanet. Hon säger att hon ”är noga med att allt går rätt till”.

– Jag pratade med Björn Söder om Micke. Jag sa att han inte var lämplig som kandidat, att flera viss­te om att han suttit fängelse och att det var stor risk att det kunde komma ut, säger Kaarina Andersson.

Vad fick du för respons från Björn Söder?

– ”Vi får prata om detta sen”, sa han. Han hade bråttom i väg, säger Kaarina Andersson.

Pratade ni om det senare?

– Nej, säger Kaarina Andersson.

Enligt Jens Leandersson har vanliga partiaktiva Sverigedemokrater inte alls känt till att valberedningens ordförande har en bakgrund som grovt kriminell.

– Det är bara vi som sitter lite hög­re upp som vet.

För Kaarina Andersson är partiledningens hantering obegriplig. Sedan hon slog larm har Michael Rosenberg snarast stigit i graderna i partiet. Till höstens val toppar han SD:s kommunlista i Helsingborg – vid förra valet stod han som nummer tre.

– Vi är ett sådant stort parti och ledningen är så kvick att straffa and­ra som begått små snedsteg. Och så har man honom, med upprepad grövre brottslighet i bagaget, på en viktig förtroendepost där han dessutom dömer andras bakgrund.

Som tidigare gruppledare för SD i Helsingborg talade Kaarina Anders­son direkt med Michael Rosen­berg om hans kriminella bakgrund.

– Jag sa: du är inte lämplig. Tänk på att du skadar partiet och även din familj. Din bakgrund kommer förr eller senare att komma fram och medierna kommer då att klä av dig in på bara kroppen.

Vad svarade han?

– Han sa: ”Ja, det kommer kanske stå i tidningen. Men efter tre månader så är det glömt igen.”

Vad tänker du om det?

– Jag förstår ju att han känner sig trygg, eftersom han vågar vara så nonchalant, säger Kaarina Andersson.

Hon bad Rosenberg att sammankalla hela fullmäktigegruppen och berätta om sin bakgrund. Men det gjorde han aldrig.

När vi frågar Jens Leandersson varför Björn Söder äventyrar sin position genom att sätta sin signatur under en osann vandelsförsäkran handlar svaret om makt och inflytande.

– Michael Rosenberg är val­beredningens ordförande. Det är bra att ha vänner i valberedningen som man kan påverka, säger Jens Leandersson.

Så gjordes jobbet.

Granskningen

Har gjorts gemensamt av DN och Helsingborgs Dagblad.

Reportrarna

Niklas Orrenius från Dagens Nyheter har arbetat tillsammans med Winnie Gravlund, Truls Nilsson, Ulf Kristiansson och Torbjörn Svensson från Helsingborgs Dagblad.

1På tjänsten ”DN granskar” kan

1 På tjänsten ”DN granskar” kan du tipsa oss om missförhållanden och lämna information som kan vara känslig. Adressen är dngranskar.dn.se. DN skyddar sina källor.

2 Tjänsten är uppbyggd för att ge dig som tipsare största möjliga säkerhet. Därför krypteras ditt tips.

3Du får vara anonym. Granskande reportrar tar hand om tipset.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.