Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD-ledningen oenig om uteslutning

William Hahne.
William Hahne. Foto: Nora Lorek/TT

Sverigedemokraternas partistyrelse förbereder flera beslut som kan komma att slå mot vad partiledningen beskriver som en högerfalang med säte i ungdomsförbundet SDU. Besluten sammanfaller med Jimmie Åkessons återkomst efter sjukskrivningen. Men partistyrelsen är oenig, enligt uppgift till DN.

På fredag väntas Jimmie Åkesson meddela sin återkomst efter drygt fem månaders sjukskrivning. Beskedet skulle i så fall innebära att han är tillbaka i tjänst den 1 april.

I början av april ska partiets medlemsutskott fatta beslut om utskottet ska föreslå partistyrelsen att William Hahne, vice ordförande i ungdomsförbundet SDU och nyligen vald till ordförande i partidistriktet Stockholms stad, ska uteslutas ur partiet. Hahne anklagas för att på ett felaktigt sätt ha använt sig av medlemsregistret för att värva röster i sin kampanj för att bli ordförande.

På samma möte väntas ytterligare fyra ärenden gällande fyra styrelseledamöter i Stockholms stad behandlas, enligt uppgift till DN. Dessa handlar om uppgifter i tidskriften Expo att ledamöter ska ha gjort uttalanden som kan strida mot partiets nolltollerans mot rasism och extremism.

På ett distriktsmöte i Stockholms län den 14 mars beskrev den vikarierande SD-ledaren Mattias Karlssons pressekreterare Henrik Vinge SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand som företrädare för en extrem politik på den yttersta högerkanten. Han argumenterade mot att Kasselstrand skulle få en styrelsepost. SDU-ordföranden hävdar att han drog tillbaka sin kandidatur sedan ett förslag att öka antalet ledamöter röstats ner. Men det tillbakavisas av valberedningen.

Det uppfattades av flera SD-medlemmar på mötet som DN talat med som ett uppskruvat tonläge från partiledningen i striden mellan partiets falanger. William Hahne har sagt att han vill att SD ska vara ett tydligt borgerligt parti, vilket strider mot Mattias Karlssons beskrivning av SD som ett mittenparti mellan de rödgröna och de borgerliga.

De tre mest inflytelserika personerna i SD – Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof – vill nu, enligt uppgift till DN, utesluta William Hahne ur partiet. Men andra partistyrelseledamöter, däribland den förra partisekreteraren Björn Söder och den tidigare ekonomisk-politiske talespersonen Sven-Olof Sällström, vill att man nöjer sig med en varning.

Enligt uppgift ska nästa partistyrelsemöte i SD hållas den 27 april.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.