Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD-ledningen vill öka toppstyret

Sverigedemokraterna har rensat bort flera kontroversiella namn från förslaget på riksdagslista. På valbar plats finns tre medlemmar ur partiets valberedning, bland andra Jimmie Åkessons närmste man Linus Bylund.

Thoralf Alfsson, Gustav Kasselstrand och William Hahne är alla kontroversiella SD-företrädare som inför helgens valkonferens i Älvsjö har petats från partiets förslag till riksdagslista av SD:s valberedning.

Timbromedarbetaren och statsvetaren Andreas Johansson Heinö menar att petningen av SD-politikerna kan vara ett tecken på att partiledningen försöker göra sig av med medlemmar som inte håller sig inom den officiella partilinjen.

– Det finns väldigt lite åsiktsmässig bredd på den här listan, konstaterar han efter att ha granskat valberedningens förslag.

Stefan Falktorp, ordförande för SD i Partille, är kritisk till valberedningens beslut.

– Vi saknar Thoralf och Gustav Kasselstrand väldigt mycket. Det måste vara något man är missnöjd med, att de har varit för oppositionella mot något i partiet, säger han.

Att peta Kasselstrand och Hahne, som både företräder ungdomsförbundet SDU är, en risktagning från Jimmie Åkessons sida, menar And­reas Johansson Heinö. En bra relation till SDU är direkt avgörande för SD:s framtid om moderpartiet skulle göra ett starkt val i höst.

– Partiet kommer förmodligen växa i september och kommer att ha plats att fylla lokalt. Då behöver man folk och då måste man en bra relation till ungdomsförbundet så att man kan lita på att det kommer in bra folk underifrån.

På riksdagslistan finns tre medlemmar ur valberedningen som står nära partiledningen. En av dem är Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund.

– Det är ett slags hederskodex inom föreningsliv och demokratiskt arbete att valberedningen inte föreslår sig själv. Det ger ett intryck om att man är mån att ha kandidaterna nära sig, både ideologiskt och på annat sätt, säger statsvetaren Marie Demker.

Linus Bylund själv ser inga problem med att sitta med i samma valberedning som valt in honom på riksdagslistan.

– Vi har varit väldigt noggranna med att när man själv kommer på tal så lämnar man diskussionen och rummet så att det inte blir några låsningar, säger han.

Efter att valberedningens förslag offentliggjordes har det bland SD-medlemmar talats om en alternativ riksdagslista. Bylund tror att det i själva verket handlar om flera.

– Som valberedare tycker jag att det är tråkigt eftersom att vi har lagt mycket tid och kraft på att ta fram en lista som ser till helheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.