Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD lovar stöd till alliansbudget - om Moderaterna styr invandringspolitiken

Om de borgerliga lägger fram en gemensam budget i höst får den stöd av Sverigedemokraterna - om de borgerliga kan enas om att Moderaternas migrationspolitik ska gälla. Det säger SD-ledaren Jimmie Åkesson som vill fälla den rödgröna regeringen.

– Det nya är att Moderaterna svängt så mycket i migrationspolitiken att det finns en sådan möjlighet, säger Jimmie Åkesson till DN om sitt utspel som först kom i en intervju i Dagens Industri på onsdagen.

Men det förutsätter att Centerpartiet, som hittills förhållit sig kritiskt både till regeringens och övriga borgerliga partiers hastiga skärpning av asyl- och anhöriginvandringen, ändrar sig och accepterar Moderaternas politik.

– För oss är det viktigt att, om vi ska stödja en sådan budget, att Moderaterna migrationspolitik blir dominerande, säger Jimmie Åkesson,

Krafter inom Moderaterna vill se en gemensam alliansbudget senast i höst, däribland Moderata ungdomsförbundets ordförande Rasmus Törnblom. Han tycker inte att det är något problem om regeringen fälls genom att SD, som hösten 2014, röstar på den borgerliga budgeten.

– Jag kan inte ta ansvar för hur andra politiska partier röstar, sade Rasmus Törnblom i DN-tv-programmet "Rakt på sak" i fredags.

I höstas, när det inte fanns någon gemensam budget, röstade SD i den sista röstomgången på den moderata skuggbudgeten.

I sin bok "Satis Polito" som kom ut 2013 skriver SD-ledaren att han kan tänka sig att SD blir ett stödparti åt de borgerliga - bara invandringspolitiken förändras.

– Det är det som händer nu, hävdar Jimmie Åkesson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.