Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD: M plagierar vår politik

Jimmie Åkesson anklagar Tobias Billström för att kopiera SD:s politik.
Jimmie Åkesson anklagar Tobias Billström för att kopiera SD:s politik. Foto: Henrik Montogomery/Pontus Lundahl / Scanpix
Sverigedemokraterna anklagar Moderaterna för ”plagiat” efter M-utspelet om minskad invandring. SD-ledaren Jimmie Åkesson kallar det ”bondfångeri”. Men migrationsminister Tobias Billström tillbakavisar påståendena.

Migrationsminister Tobias Billström berättade för DN i fredags att en ny arbetsgrupp i Moderaterna ska utforma partiets nya migrations- och integrationspolitik, och en av huvudpunkterna är hur Sverige ska minska invandringen.

Billström försvarade i SVT:s ”Agenda” på söndagskvällen invandringsutspelet och kallade landets nuvarande mottagande ”en stor utmaning”.

Sverigedemokraterna anklagar Moderaterna för plagiat. I ett pressmeddelande skriver partiet:

”Det är tydligt att man inom moderaterna och resten av alliansen oroar sig över Sverigedemokraternas framgångar och därför försöker plagiera vår politik.”

Partiledaren Jimmie Åkesson säger sig vara ”förvånad över vilken syn man har på missnöjet inom både sitt eget parti och bland väljarna. Man verkar tro att de är hur lättlurade som helst, att de går på den här finten hur många gånger som helst. Det handlar om rent skrupellöst bondfångeri som jag inte tror går hem.”

På Twitter menar SD:s partisekreterare Linus Bylund att M nu helomvänder i invandringspolitiken därför att ”folk fattar att ni fattar att vi tar era väljare”. Den enda invändningen Bylund säger sig ha mot att ”nya M blir nya SD” är att ”det rimligen borde föregås av villkorslös och svulstig ursäkt”.

När Aftonbladet efter söndagens ”Agenda” ber Tobias Billström kommentera Jimmie Åkessons påstående att M kopierar SD:s politik svarar migrationsministern:

– Då tror jag att han har tittat väldigt dåligt på de direktiv som är framtagna för arbetsgruppen som bland annat inleds med meningen ”vi anser att invandringen berikar Sverige”. Det tror jag knappast att Jimmie Åkesson med tanke på hans åsikter skulle skriva under på.

– Varje enskilt förslag måste vägas för sig och betraktas för sig och också tas för vad det är i förhållande till det parti som fört fram det, säger Billström också till Aftonbladet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.