Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 07:06 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sd-minskad-invandring-i-budgeten-ar-ett-ultimatum/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD: Minskad invandring i budgeten är ett ultimatum

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson.
Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson. Foto: Roger Turesson

Den regering som vill få Sverigedemokraternas stöd vid en budgetomröstning måste kunna visa på åtgärder för att minska antalet asyl- och anhöriginvandrare.

”Det är ett ultimativt krav från vår sida som inte är förhandlingsbart eller utbytbart”,  skriver Mattias Karlsson (SD) till DN.

Sverigedemokraterna har varit tydliga med att de kommer försöka fälla varje regering som inte ger partiet inflytande. Efter att det stod klart att Ulf Kristersson (M) ska pröva sitt stöd som statsminister nästa vecka aktualiseras frågan om vad konkret SD kräver för att tolerera en regering. 

Partiet har ännu inte lämnat besked om i vilket läge de kommer att släppa fram Kristersson som statsminister eller en regerings budget. 

Både C-ledaren Annie Lööf och L-ledaren Jan Björklund har varnat för att Sverigedemokraterna inte kommer att släppa fram en allians- eller M+KD-regering utan att ställa krav på inflytande över politiken. Mot den bakgrunden har C och L sagt att de inte vill ingå i en regering som är beroende av stöd från Sverigedemokraterna. Ulf Kristersson har sagt att han inte kommer förhandla eller samarbeta med SD, men att den som vill får rösta på som Kristerssons regering lägger fram.

I en kommentar till DN skriver Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson (SD) att ”den som vill försäkra sig om vårt stöd måste snarast möjligt avisera åtgärder för att minska tillströmningen av nya asyl- och anhöriginvandrare.”

Ulf Kristersson har sagt att han vill att den tillfälliga asyllagen ska fortsätta medan en parlamentarisk utredning om en långsiktig migrationspolitik tillsätts. 

”Det är inte tillräckligt för att vi skall ge vårt stöd till en viss regering under en hel mandatperiod”, skriver Mattias Karlsson.

Löften om åtgärder för en minskad asylinvandring är avgörande för att få SD:s stöd, enligt Karlsson.

”Det är ett ultimativt krav från vår sida som inte är förhandlingsbart eller utbytbart”, skriver han och fortsätter:

”Det bästa vore om en överenskommelse kring dessa frågor fanns på plats redan innan en statsminister skall utses. Ingen statsministerkandidat som inte tydligt har aviserat att man är beredd att på något sätt gå oss till mötes i denna fråga kan vara säker på att få vårt stöd”, skriver Karlsson.

Han beskriver dock frågan som ”mer tydligt knuten” till budgeten än statsministeromröstningen.

”Den regering som inte presenterar en budget som bygger på minskade  invandringsnivåer kommer inte att få vårt stöd i budgetomröstningen”, slår Mattias Karlsson fast.

Läs mer:

En kommande nedröstning blir historisk 

Lööf och Kristersson i fortsatt ordväxling om SD 

Kristersson: L och C kan avsätta mig om de inte blir nöjda 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.