Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD näst störst bland LO-medlemmar

Över 16 procent, eller var sjätte person, bland LO:s medlemmar skulle rösta på SD. Det innebär att partiet nu är det största efter S inom LO, rapporterar SVT.

I en Sifo-undersökning utförd mellan början av september och början av oktober sade 12,2 procent av LO:s medlemmar att deras partisympatier låg hos SD. För en motsvarande period tre månader senare har andelen ökat med fyra procentenheter.

– Därmed har SD gått om Moderaterna som det näst största partiet bland LO-medlemmarna efter Socialdemokraterna, säger Sifo Opinions chef Toivo Sjörén till SVT.

M har backat från 14,3 till 12,4 procent mellan de olika mätperioderna och S har ökat från 52,0 till 54,4 procent.  Toivo Sjörén menar att förskjutningarna har att göra med den senaste tidens politiska diskussioner.

– Totalt sett i befolkningen sympatiserar 25 procent med Sverigedemokraternas invandringspolitik och det finns också rätt starka sådana strömningar inom LO. Nu har invandringsfrågan varit i fokus och då stärks partiet inom LO precis som man stärks inom andra grupper.

Läs mer: "Poäng att vara anonym på nätet"

Om undersökningen

Sifo har, för att öka den statistiska säkerheten, lagt samman två vanliga partisympatimätningar. Undersökningsperioderna var 3/9 till 10/10 2012 respektive 3/12 2012 till 17/1 2013. Cirka 4.800 är tillfrågade under respektive period, ca 4.100 under respektive period har avgett svar när det gäller partisympati.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.