Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD och Fi väntas ta plats i EU-parlamentet

Grafik: Stefan Rothmaier

Moderaterna och Socialdemokraterna tappar stort under valrörelsens slutspurt. M stöds endast av 16,5 procent av väljarna i DN/Ipsos slutmätning inför Europaparlamentsvalet. Både Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ tar enligt mätningen plats i Bryssel.

De två största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, har genomgående gjort dåliga Europaparlamentsval. Inför valet 2009 tappade både S och M rejält i opinionen under valrörelsens slutskede.

Samma historia ser ut att upprepa sig igen, enligt DN/Ipsos sista mätning inför EU-valet på söndag. Mest rasar Moderaterna, som jämfört med den senaste mätningen tappar 6,3 procentenheter till 16,5 procent. Noteringen är 2,3 procentenheter lägre än partiets resultat i valet 2009.

– Ligger det här nära valresultatet innebär det en besvikelse för Moderaterna och det blir tuffare att ladda om och mobilisera inför riksdagsvalet, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Socialdemokraterna har inte heller någon större anledning att jubla. Med en notering på 24,9 procent ligger partiet förvisso något över valresultatet 2009 och partiets målsättning på 25 procent finns inom räckhåll. Men trenden är negativ, jämfört med den förra mätningen tappar partiet 5,8 procentenheter.

Det är också värt att komma ihåg att Socialdemokraterna i det förra EU-valet låg bättre till i opinionsmätningarna än vad partiet mäktade med att leverera på valdagen.

– Socialdemokraterna ser ut att hålla ställningarna någorlunda, men ser inte ut att göra ett särskilt bra val. Både Moderaterna och Socialdemokraterna har anledning att fundera över varför väljarna sviker, säger David Ahlin.

Kring fyraprocentsspärren är det mindre dramatiskt än väntat. Sverigedemokraterna har ett stöd på 6,9 procent och ser därmed ut att komma in i Europaparlamentet. Den svenska rikspolitikens två krispartier, Kristdemokraterna och Centerpartiet, har fått vind i seglen och har god marginal ned till fyraprocentsspärren.

För Feministiskt initiativ, som 4,5 procent av de tillfrågade skulle rösta på, ser det ut att bli en spännande valnatt. Sämre ser det ut för Piratpartiet som enligt mätningen tvingas flytta hem från Bryssel.

– Mätningen indikerar att Fi kan vara på väg mot en plats i Europaparlamentet. Spurten blir helt avgörande, säger David Ahlin.

Väljarströmmarna sker till stor del inom blocken. Moderaterna tappar väljare till övriga borgerliga partier och Socialdemokraterna förlorar till Vänsterpartiet och Miljöpartiet. MP är med 13,8 procent med god marginal tredje största parti.

I tidigare EU-valrörelser har väldigt mycket hänt under de sista dagarna. Både 2004 och 2009 skedde dramatiska förändringar på slutet och de trender som fanns i de sista opinionsmätningarna förstärktes.

– Valspurten har partierna fortfarande framför sig. Man får nog räkna med att det kommer att ske ytterligare förändringar under valrörelsens sista dagar, säger David Ahlin.

En osäkerhetsfaktor är hur valdeltagandet påverkar valresultatet. Ipsos har även mätt hur viktigt de olika partiernas väljare tycker att valet är, vilket är en indikation på hur benägna anhängarna är att gå att rösta. Minst intresserade av valet är Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas väljare.

Viktigast tycker Fi:s väljare att valet är.

– Våra mätningar tyder på att Feministiskt initiativ är något mer mobiliserade än andra partier, säger David Ahlin.

Så gjordes undersökningen:

1522 telefonintervjuer genomförda under tiden 13–21 maj 2014 med ett representativt slumpmässigt urval svenska medborgare 18 år och äldre. Av dessa angav 973 respondenter partisympati. Övriga respondenter uppgav att de inte skulle rösta om det vore val i dag, skulle rösta blankt, är osäkra eller inte vill svara.

Källa: Ipsos.

Så stor andel av partiernas väljare tycker att EU-valet är viktigt

Fi 94 procent

FP 84 procent

MP 79 procent

V 72 procent

KD 69 procent

M 64 procent

C 64 procent

SD 62 procent

S 59 procent

Fotnot: Undersökningen genomfördes under Ipsos förra mätning inför Europaparlamentet under perioden 25/4 till och med 6/5. I undersökningen genomfördes 1 506 intervjuer.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.