Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 13:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sd-och-m-ska-vacka-misstroende-mot-morgan-johansson-s/

Svensk politik

SD, M och KD bakom misstroende mot Morgan Johansson (S)

Morgan Johansson. Foto: Jonas Lindkvist

Sverigedemokraterna kommer att väcka en omröstning om en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S) efter den senaste tidens våg av våldsbrott. Det säger partiledaren Jimmie Åkesson till Sveriges Radios Ekot. Moderaterna och Kristdemokraterna meddelar att de kommer att stödja ett sådant förslag.

Åkesson kommer att ta upp frågan på onsdag i samband med den partiledardebatt som då kommer att äga rum.
– Det är uppenbart att justitieministern som i det här fallet är ytterst ansvarig för at klara de här situationerna inte förstår allvaret och inte klarar av att hantera det och därför borde riksdagen på något sätt markera missnöje med det arbete som tyvärr inte sker, säger Åkesson till Ekot.


Jimmie Åkesson hoppas att få stöd av ”de två andra oppositionspartierna” i frågan, underförstått Moderaterna och Kristdemokraterna.


Moderaterna bekräftar för Ekot att man kommer att stödja SD-förslaget.
– Det är rätt att nu rikta misstroende mot justitieministern. Han är ytterst ansvarig för situationen i landet. Antingen gör man sitt jobb eller så tar man sitt ansvar och avgår, säger Ulf Kristersson till Sveriges Radio.

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för M, säger till DN:

– Morgan Johansson är inne på sitt sjätte år som justitieminister och bär ett stort ansvar för den passivitet som har präglat regeringens rättspolitiska arbete. Ytterst faller ansvaret ändå på Stefan Löfven. Det här är större än en personfråga.

Johan Forssell har förtroende för polisens arbete, men menar att utlysningen av en nationell händelse inte är en långsiktig lösning.

– Man skyfflar runt folk. Det kanske är polisiärt motiverat, men betyder att det blir färre poliser i Örebro, Västerås och Stockholm.

M vill se skärpta straff, borttagna straffrabatter och särskilda visitationszoner.

Under måndagseftermiddagen meddelade även Kristdemokraterna via gruppledaren Andreas Carlson att man ställer sig bakom förslaget, enligt Ekot.

Liberalernas gruppledare Johan Pehrson säger i en skriftlig kommentar att partiet inte stöder misstroendeförklaringen, men att ”regeringen måste vidta kraftfullare åtgärder mot gängen.” 

Även Vänsterpartiet säger nej till en misstroendeförklaring. Enligt Vänterpartiets rättspolitiska talesperson Johan Hedin ska frågan diskuteras senare i veckan.


Tidigare under söndagen gick Moderata Ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa ut och krävde en misstroendeomröstning mot inrikesminister Mikael Damberg (S) och Morgan Johansson. 

För att en omröstning om en misstroendeförklaring ska kunna äga rum måste minst 35 av riksdagens ledamöter gå ihop och kräva det. Om en majoritet i riksdagen, minst 175 ledamöter, röstar ja till förslaget om att förklara misstroende måste ministern avgå. Hittills i svensk historia har riksdagen röstat om misstroendeförklaring nio gånger, men ingen minister avgått som ett resultat av en misstroendeförklaring.

Läs mer: Polisen: Resultatet av Operation Rimfrost bör märkas om ett halvår