Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD om finansministern: en person som innerligt hatar vårt parti

Martin Kinnunen.
Martin Kinnunen. Foto: Leif R Jansson/TT

Finansminister Magdalena Andersson (S) höjer tonen mot Sverigedemokraterna och kallar partiet nyfascistiskt. Nu svarar SD på attacken. ”Det är en person som innerligt hatar vårt parti”, säger pressansvarige Martin Kinnunen.

Det är i en intervju med TT som Magdalena Andersson använder en ny benämning av Sverigedemokraterna när hon talar om partiet.

– Här har vi alltså ett litet nyfascistiskt parti som menar att de ska ha ett avgörande inflytande och sätta dagordningen för svensk politik.

Vad menar du med att SD är ett nyfascistiskt parti?

– Det är ett parti som inte står för grundläggande värderingar om att alla människor är lika mycket värda som nu höjer rösten och vill diktera villkoren i svensk politik. Jag ser väldigt allvarligt på det, säger Magdalena Andersson till TT.

När DN ringer upp SD:s pressansvarige Martin Kinnunen säger han att han inte är förvånad över hur finansministern benämner partiet.

– Magdalena Andersson är en av de personerna som har svårast för Sverigedemokraterna och hälsar aldrig på företrädare för vårt parti, ser aldrig någon i ögonen och är inte ens intresserad av att svara på tilltal. Det är en person som säkert innerligt hatar vårt parti.

Han fortsätter:

– Däremot så blir det väldigt märkligt, den enda vi har krävt är att invandringen inte ska öka ytterligare. Det betyder att vårt krav sammanfaller med alla andra länder i Europa, säger Martin Kinnunen och betonar att partiet inte gör skillnad på människor, som finansministern slår fast.

Vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson kritiserar Magdalena Anderssons benämning av SD som ett nyfascistiskt parti.

– Det är okunnigt, oförskämt och ovärdigt av statsrådet, säger han till TT.

– Jag tänker inte ägna någon större energi på att bemöta det, jag kan bara hoppas att debatten framöver blir mer sansad och sakorienterad. Jag tycker att Magdalena Andersson borde be våra väljare om ursäkt, säger Mattias Karlsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.