SD-ordförande i Burlöv anklagar Löfven för landsförräderi - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD-ordförande riskerar uteslutning – anklagar Löfven för ”landsförräderi”

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Lars-Anders Espert, Sverigedemokraternas ordförande i Burlöv, anklagar statsminister Stefan Löfven för ”landsförräderi” i ett valmanifest. 

Nu kräver distriktsordföranden att partikollegan avgår. 

– Vi har varnat honom tidigare, men det har inte hjälpt, säger Jörgen Grubb, distriktsordförande i Skåne.

VAL 2018

Det är i Sydsvenskan som Lars-Anders Esperts egna konstruerade valmanifest först uppmärksammas. I valmanifestet, som delats ut i brevlådor och även publicerats på Sverigedemokraternas hemsida, står det att regeringen tillsammans med Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna begår landsförräderi mot det svenska folket. 

När DN når Espert säger han att står fast vid manifestets budskap. 

– Det är inga starka ord utan vi säger precis som det är. Att regeringen har med stöd av V, C och L svikit det svenska folket genom att man har infört lagar som har tvingat kommunerna att ta emot ensamkommande och nyanlända på ett sätt som kommunerna inte klarar av, säger han. 

Det är inte första gången Lars-Anders Espert tar till en sådan retorik. Inför valet 2014 delade partimedlemmar ut flygblad där det bland annat stod att regeringen ”fått hjärnsläpp” och att den svenska befolkningen riskerar att utrotas, enligt en artikel i Kvällsposten.

Jörgen Grubb är distriktsordförande för Sverigedemorkaterna i Skåne. Arkivbild.
Jörgen Grubb är distriktsordförande för Sverigedemorkaterna i Skåne. Arkivbild. Foto: Björn Lindgren/TT

Distriktsordförande Jörgen Grubb är kritiskt till Lars-Anders Esperts agerande och kräver nu att ”någon högre upp i partiet” hanterar Espert. 

– Vi har varnat honom tidigare, men det har tydligen inte hjälpt. Det är inte okej att han uttrycker sig på det här sättet och vi kände inte till det här valmanifestet, säger Jörgen Grubb. 

Vill du att Lars-Anders Espert avgår? 

– Det är inte upp till mig att avgöra det, men jag skriver nu ett brev till dem som sitter högre upp i partiet som får ta ställning till om han ska vara kvar eller inte, säger Jörgen Grubb. 

Enligt Lars-Anders Espert har varken Jörgen Grubb eller någon annan pratat med honom efter att det blev känt att SD Burlöv delat manifestet. 

Hur ser du på kritiken som du får av distriktsordförande? 

– Den är inte berättigad och jag har inte hört något från honom personligen heller. Burlövs kommunpolitik det sköter vi. Det enda vi talar om i den här foldern är vad som har skett och vad som håller på att ske i kommunen, säger Lars-Anders Espert. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.