Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD-politiker anklagas för förskingring

Två högt uppsatta politiker i Sverigedemokraterna har polisanmälts av en partimedlem för misstänkt förskingring, avslöjade Aftonbladet på onsdagen. Men riksdagsledamoten Johan Nissinen och partistyrelseledamoten Anne Karlsson nekar till att de ska ha försnillat hundratusentals kronor ur partikassan.

– En så stor summa går inte att förskingra utan att revisorerna skulle se det. Och revisorerna ville att vi skulle beviljas ansvarsfrihet och årsmötet beviljade ansvarsfrihet. Så jag tycker inte att det finns någon substans över huvud taget i det här, säger Johan Nissinen som varit riksdagsledamot sedan 2014.

Tillsammans med Anne Karlsson, sedan i höstas ledamot av SD:s partistyrelse, ska han enligt en polisanmälan som gjorts av en annan partimedlem ha förskingrat pengar ur partikassan i Sverigedemokraternas Jönköpingsdistrikt.

Enligt P4 Jönköping ska Anne Karlsson ha tagit ut månadslön på 20 000 kronor för totalt 280 000 kronor. Johan Nissinen ska ha låtit partidistriktet ha bekostat hans personvalskampanj inför valet och även en privat bilskatt ska ha betalats av distriktets kassa, enligt uppgifterna till Sveriges Radio.

Men Johan Nissinen nekar till alla anklagelserna.

– Bilskatt vet jag ingenting om. Vi har styrelsebeslut på att vi anställt henne och vi har styrelsebeslut på lönen, säger Johan Nissinen till DN på telefon från Etiopiens huvudstad Addis Abeba där han befinner sig på utskottsresa.

Men vad tror du då ligger bakom polisanmälan?

– Rent spontant känns det som om någon vill jävlas med partiet. Det handlar om svartmålning.

Anne Karlsson skriver en skriftlig kommentar till Aftonbladet att den tidigare styrelsen i distriktet har blivit beviljad ansvarsfrihet vid samtliga årsmöten.

Sverigedemokraternas pressekreterare Christian Krappedal säger att SD:s partiledning inte kände till eventuella ekonomiska oegentligheter i distriktet förrän på tisdagen.

– Vi följer ärendets gång. Men vi vill inte förekomma den pågående polisutredningen, säger Christian Krappedal.

Någon time-out för den 26-årige Nissinen är ännu inte aktuell, enligt Krappedal.

En annan av SD:s riksdagsledamöter, Martin Kinnunen, friades för drygt en vecka sedan av Södertörns tingsrätt sedan han åtalats för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Åklagaren Jakob Holmberg ska den 26 februari meddela om han ska överklaga domen till hovrätten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.