Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD-politiker avgår efter skandal med nazistarmbindel

SD-politikern Catharina Strandqvist avgick på fredagseftermiddagen efter skandalen med nazistarmbindeln.

På bilder från en fest 2012 bär Sverigedemokraten Catharina Strandqvist en armbindel med ett hakkors, avslöjar tidningen Expo. Trots bildbevisen förnekade hon först händelsen.

– Det här känns väldigt knepigt, för det har jag inte gjort, det skulle inte falla mig in. Jag tar definitivt avstånd från sådant. Det har jag inget med att göra. Jag blir nästan chockad här, sade hon till Expressen.

SD:s pressansvarige Martin Kinnunen uppger dock för DN att bilden är äkta och att Catharina Strandqvist avgick på fredagseftermiddagen. Sverigedemokraterna har också skickat ett pressmeddelande med innebörden att hon avsäger sig kandidaturen till Halmstads kommunfullmäktige samt till landstinget i Halland:

”Orsaken till avträdelsen är att hon bedömer det som omöjligt att under den fortsatta valrörelsen få fokus på något annat än sin person och att en fortsatt kandidatur från hennes sida därmed skulle innebära att partiets lokala hjärtefrågor om bland annat förbättringar inom vården och omsorgen, skulle hamna i bakgrunden” står det i pressmeddelandet.

Catharina Strandqvist var Sverigedemokraternas toppkandidat till kommunfullmäktige i Halmstad och hon finns även med på valsedeln till landstingsfullmäktige.

Bilderna som visas i tidningen Expo togs i samband med en fest i februari 2012. Där ses Catharina Strandqvist bära en armbindel med ett hakkors när hon städar och sitter och dricker öl. Vid tillfället satt Strandqvist i SDU:s styrelse i Halland.

Enligt SD:s pressansvarige Martin Kinnunen rör det sig om en medveten publicering som är avsedd att skada partiet.

– Det är ingen slump att den sker just nu inför valet, säger han.

Samtidigt säger Kinnunen att det inte råder någon tvekan om att bilden är äkta och att den är tagen 2012 eller möjligen 2011. Partiet har varit i kontakt med Catharina Strandqvist som han beskriver som må ”väldigt, väldigt dåligt”.

– Bilden togs under en fest, sent på natten och när hon var berusad. Det rörde sig om ett spex.

På vilket sätt kan man se det som ett spex att bära en armbindel med ett hakkors?

– Det är så de inblandade tolkade detta. Då tyckte de att det var lustigt.

Men också SD ser det inträffade som ett spex: ”Catharina Strandqvist spexar på ett väldigt olämpligt sätt”, skriver partiet i pressmeddelandet.

Med tanke på andra händelser där SD-politiker varit i blåsväder, hur pass allvarligt ser du på det som hänt den här gången?

– Det är en fråga som andra får bedöma. Men vi förväntar oss att medierna håller inne med information som man släpper nu inför valet för att skada oss.

Så det som hänt är mer ett sätt att försöka skada SD än något annat?

– Vi vet att medierna kommer att släppa saker som kan skada vår kampanj.

Martin Kinnunen påpekar att Catharina Strandqvist inte står för några nazistiska åsikter men att hon visat dåligt omdöme under berusning.

Sverigedemokraternas ordförande i Halmstad/Hylte Ronny Ledström, har haft kontakt med Strandqvist och säger sig vara förvånad över bilderna. Även till honom har Catharina Strandqvist nekat till händelsen och uppgett att hon inte har något minne av det och att det måste vara ett slags skämt, skriver Expressen.

Sverigedemokraterna har en uttalad nolltolerans mot rasism och enligt Ronny Ledström kommer man nu att kontakta partiets riksorganisationen om bilderna.

I en skriftlig kommentar till DN skriver Socialdemokraternas Margot Wallström:

”Det är helt vedervärdigt. Varför blir man inte förvånad? Jo, därför att det här är SD:s rötter och ibland, som nu, kommer sanningen upp till ytan. Det här visar också hur viktigt det är att inte ge SD en vågmästarroll utan hålla dem utanför. De har inte lärt av historien. Jag får hjärtklappning bara jag ser bilden.”

Moderaterna har avböjt att kommentera händelsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.