Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD-politiker bakom hatiska utfall mot Reinfeldt

En SD-politiker, med förtroendeuppdrag i en skånsk kommun, har på ett internetforum riktat hot mot statsminister Fredrik Reinfeldt och migrationsminister Tobias Billström. Till sitt försvar säger politikern att ”jag blir så frustrerad när regeringen trycker ner svenskar, jag blir helt vansinnig”.

Kommentarerna publicerades på sajten Avpixlat för några månader sedan. Ett inlägg lyder: ”Billström bör snarast elimineras från vårt land, djävla landsförrädare.”

I ett annat inlägg heter det:

”Den fege Reinfeldt med stolpskottet Billström kommer nog inte att säga ett endaste ord för det var bara en svensk och han får väl skylla sig själv om han gick ivägen för våra berikare. Det skulle vara skott.engar på fan.kapen.”

Tidningen Expo går i sin nätupplaga igenom politikerns hatfulla uttalanden i en artikel med rubriken ”Hatet mot Reinfeldt”, samt andra hatfulla inlägg på nätet mot statsministern.

Nyhetssajten Nyheter 24 har, efter flera försök, lyckats nå SD-politikern. Han säger då bland annat att regeringen, med Fredrik Reinfeldt i spetsen, ”inte tänker på de sjuka och på pensionärerna, politiken är bara till fördel för bidragsinvandrarna”.

Vad säger dina partivänner i kommunen om ditt agerande? frågar Nyheter 24. Politikern svarar:

”X tycker att jag ska ta det lugnt med kritiken i fortsättningen, och Y säger att det var ett olyckligt uttalande – och jag håller med honom, man får väl uttrycka sig annorlunda i fortsättningen, ha ha.”

Politikern säger vidare att han inte vet vad han tänkte på, ”det är nästan så att jag vill ta tillbaka orden, men man blir ju samtidigt så frustrerad på politikerna, det har gått så långt i Sverige att svenskarna inte vågar föda barn längre, det har gått åt helvete”.

Nyheter 24 har kontaktat Moderaternas presstjänst om hoten. Där vill man inte säga något om hur partiet går vidare i fallet, man har inte heller kontaktats om det inträffade av någon representant för Sverigedemokraternas ledning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.