Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD-politiker hade aldrig jobbat åt Sida

Soraya Post (Fi) och Kristina Winberg (SD) möttes i EU-duellen.

Sverigedemokraternas nyvalda EU-parlamentariker Kristina Winberg har inte arbetat för Sida, trots att hon hävdat det. ”Vi har kontrollerat våra arkiv, och Winberg har aldrig varit anställd av oss”, säger Tove Wennergren på Sida.

Det är Aftonbladet som uppmärksammar SD-politikerns uttalande som gjorts i flera sammanhang. Bland annat i en intervju inför EU-valet med DN:s Mats J Larsson den 22 maj. Där säger Kristina Winberg under en diskussion om att ge pengar till tiggare:

”Jag ger pengar till Sida. Jag har arbetat för Sida. Jag har varit nere i Moçambique och hjälpt till i de områden där det behövs hjälp.”

Citatet återfinns 11 minuter in i intervjun.

Men Winberg har alltså aldrig varit anställd av Sida. Och inte heller arbetat för biståndsorganisationen:

– Vi har tittat i våra arkiv, både de aktuella och de som finns på Riksarkivet och inte kunnat se att hon har varit anställd av Sida, säger Tove Wennergren, pressekreterare på Sida.

Kristina Winberg vill i dag inte ge några intervjuer om sitt uttalande. I ett sms till Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen, som DN fått vidarebefordrat, skriver Winberg:

"Kortfattat: volontär, min kusin och hans familj har jobbat för Sida i ca 20 år. Detta var 2008 och jag var där och hjälpte till i ca 2 veckor. Det starkaste minnet var bland annat när vi va [sic] ute och delade ut förnödenheter till fattiga och sjuka, samt när vi besökte ett fängelse. Jag bodde hos min kusin under vistelsetiden. Av alla mina resor jag gjort under mina år så var detta den resa som berört mig mest".

Inte heller detta kan kallas för att ”ha arbetat” för Sida enligt Tove Wennergren:

– Om hennes familj har jobbat för Alliansmissionen så är det möjligt att det har funnits ett visst ekonomiskt stöd från Sida, det vet jag inte, men det är inte att jobba för Sida om hon arbetat åt dem, säger Wennergren.

I en kort intervju med TT säger Winberg att hennes sätt att formulera sig mest är en fråga om en formalitet.

– Jag kunde ha formulerat det lite annorlunda då, men syftet var att vara delaktig och hjälpa till i deras arbete, och det var ju det jag gjorde, säger Winberg till TT.

Hon säger också att "jag ljuger inte".

Men om du säger att du jobbat för Sida men inte har det är väl det oriktigt?

– Jag jobbade tillsammans med dem. Jag har inte sagt att jag formellt var anställd av Sida, men jag jobbade för och med dem, ideellt, svarar hon.

Till Aftonbladet säger Carina Winberg, som arbetat för Alliansmissionen i Moçambique att Kristina Winberg inte jobbade åt dem under sitt besök i landet.

– Hon var och besökte oss, säger Carina Winberg till tidningen.

Carina Winberg säger också att familjen aldrig har jobbat direkt för Sida.

Att kusinens hustru sagt att Winberg inte jobbade för dem utan bara var på besök har Kristina Winberg ”lite svårt att förstå”.

– Hon kanske såg det som att vi gjorde ett besök medan jag också såg det som ett besök för att vara delaktig i deras arbete, säger hon till TT.

Martin Kinnunen säger till DN att partiet nu kommer att undersöka vad som sagts.

Vad betyder det för hennes trovärdighet?

– Det är aldrig bra att föra fram felaktigheter men syftet har varit att berätta om sitt engagemang i frågorna. Jag tror inte att hon varit ute efter att snyltat på Sidas varumärke.

– Men vad det betyder är upp till andra att bedöma.

Inte för er som parti alltså?

– Vi har inte undersökt vad som sagts och just nu har Kristina fokus på annat. Men när detta nu uppmärksammats i medierna får vi undersöka vad som har sagts och inte sagts. Vi får prata med Kristina, lyssna på de debatter som finns och höra hur hon har uppfattat det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.