Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD-politiker hotas av uteslutning

En av Sverigedemokraternas mest framgångsrika lokalpolitiker, Allan Jönsson i Bjuv, hotas av uteslutning efter att ha kritiserat partistyrelsen, skriver Helsingborgs Dagblad.

Jönsson har bland annat klagat på att partiet är för toppstyrt. Partiet har irriterat sig på att han fört fram kritiken i medier.

Jönsson sitter i kommunfullmäktige i Bjuv, där SD fick flest röster i valet 2010, 19,3 procent. Allan Jönsson fick flest personröster i lokalvalet.

Ordföranden i partiets medlemsutskott, Carina Herrstedt, bekräftar för TT att frågan om uteslutning av Allan Jönsson ska prövas. Medlemsutskottet bereder frågan, som sedan avgörs av partistyrelsen. Begäran om prövning har väckts av en enskild medlem, enligt Herrstedt.

– Det handlar om anklagelser om smutskastning och svartmålning av både medlemmar och partiet i medierna, säger Carina Herrstedt.

Allan Jönsson har bland annat kritiserat partiet för att vara alltför toppstyrt och för fixerat vid invandringen. Han har även kritiserat partitopparnas höga löner.

Herrstedt medger att frågan är särskilt känslig med tanke på hur populär Jönsson är i Bjuv och att SD där fick det högsta resultatet i kommunpolitiken.

– Den är en faktor som man inte skulle ta hänsyn till om det var ett solklart fall, men i detta fall är det känsligt. Men samtidigt får det inte väga in i en prövning, säger hon.

Om utskottet kommer fram till att Jönsson ska uteslutas krävs beslut på två partistyrelsemöten för att så ska ske. Tidigast i juni skulle det i så fall kunna verkställas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.