Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD-politiker kallade ensamkommande för ”skäggbarn”

En folkvald SD-politiker i en skånsk kommun anklagas för att ha kallat ensamkommande flyktingbarn för ”skäggbarn”.

– Det finns betydligt bättre sätt att beskriva den här problematiken på än att generalisera över en hel grupp, säger Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen till DN.se.

Det var den 8 juni som inlägget publicerades på en lokal en undersajt till Sverigedemokraternas officiella webbplats.

Rubriken löd: "Vi kan TVINGAS ta emot fler ensamkommande skäggbarn...", enligt en skärmdump som P3 Nyheter har lagt upp.

Personen som skrev texten ansåg att ensamkommande flyktingbarn "inte är annat än ungdomar som någon flyktingsmugglare tagit hit för att ordna plats för resten av tjocka släkten".

Sverigedemokraternas pressansvarige förstår att ordet "skäggbarn" kan uppfattas som kränkande.

– Även om det finns en stor problematik i att det absoluta flertalet av de ensamkommande ungdomarna som kommer till Sverige är överåriga, och att det är ett allvarligt politiskt problem i Sverige i dag, så ska man inte uttrycka sig om människor på ett sätt som kan uppfattas som kränkande, säger Martin Kinnunen.

På tisdagen gick det inte längre att komma in på den lokala SD-sajten. Martin Kinnunens förklaring är att den bröt mot partiets riktlinjer och att "bristerna nu ska rättas till".

– Går man in på en sverigedemokratisk lokal hemsida så ska man se vad det är för politik partiet bedriver i kommunen. Det ska inte vara olika utrikespolitiska eller rikspolitiska frågor som tas upp. Här uppfattade man att hemsidan användes mer som en allmänpolitisk blogg än som en lokal hemsida, säger han.

DN.se har utan framgång sökt SD-politikern som pekas ut som skribenten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.