Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD-politiker: Muslimer är inte 100 procent människor

00:40. En anmälan om uteslutning har skickats in efter det att SD-politikern Martin Strid under partiets landsdagar i Norrköping sagt att muslimer inte fullt ut är människor.

SD-politikern Martin Strid sa på lördagen i en debatt inför partikamrater på SD:s Landsdagar att muslimer inte är fullvärdiga människor, vilket sajten Inte rasist, men, var först med att uppmärksamma.

Det var i samband med att Martin Strid, ledamot i SD Borlänge, yrkade bifall till en motion som han tog chansen att beskriva sin syn på människor. Strid menade att det finns en skala från 0 till 100 som kan beskriva en persons människovärde:

– I den ena änden av den skalan då är man 100 procent fullt ut människa, human, allt vi lägger in i det begreppet. I den andra ändan då är man 100 procent mohammedan, sa Strid.

Strid menade att ”alla muslimer finns någonstans på den skalan” och att IS-medlemmar ”är nära att vara 100 procent mohammedan”.

– Om man är ex-muslim då har man kommit ganska långt mot att bli fullt ut människa.

Martin Strid har tidigare varit i blåsväder då han i december förra året ifrågasatte att ett islamiskt center i Borlänge, som han driver en kampanj mot, skulle användas också av shiamuslimer:

– Jag är inte säker på att islamiska centret är till för alla muslimer, kommer shiamuslimer att känna sig välkomna? sa Strid i en intervju med P4 Radio Dalarna.

Strid påstod också att Frankrike beslutat stänga 120 moskéer på grund av deras koppling till extremism. Båda påståendena visade sig senare vara felaktiga när P4  Radio Dalarna kontrollerade dem.

Centrumet skulle till exempel vara öppet för alla, inte enbart muslimer. Och antalet moskéer som stängts i Frankrike var 20, inte 120.

Läs mer: SD släpps in i värmen 

Läs mer: ”Vi kan fälla alla regeringar”

Läs mer: ”Åkessons hårda linje får alliansens plan att vackla”

Läs mer: SD vill behålla public service – trots kritik

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.