Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 05:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sd-politiker-vill-bygga-moske-i-kramforsomradet/

Politik

SD-politiker vill bygga moské i Kramforsområdet

I en motion till kommunfullmäktige i Kramfors föreslår sverigedemokraten Mark Collins att det ska byggas ett muslimskt kulturcentrum och en moské i Höga kusten. Nu tillsätter Sverigedemokraterna en intern utredning efter uppgifterna.  

Rätta artikel

Mark Collins (SD) är ledamot i kommunfullmäktige i Kramfors kommun. Enligt ett förslag som lades fram för några veckor sedan vill han att det ska byggas ett muslimskt kulturcentrum och en moské för att få folk att stanna kvar i Kramfors, vilket Allehanda var först med att berätta. 

– Området har tappat hälften av sina invånare på 30 år och för att vi ska överleva måste vi få hit folk, exempelvis nyanlända. Om vi ska locka hit dem och de ska känna sig delaktiga i samhället och stanna kvar måste det finnas en muslimsk infrastruktur, bland annat en moské. Det är en mossig gammal stad med mossiga politiker, och gör vi ingenting kommer det fortsätta att gå utför, säger Mark Collins. 

Vad har du fått för reaktioner på ditt förslag?

– Det har kommit några hårda ord från en partikamrat, men mitt ansvar är att vända Kramfors utveckling. Jag bryr mig inte om jag trampar på någons tår. Vi behöver få hit muslimer eftersom möjligheterna är oändliga här. Vi måste också se till att de integreras i samhället, säger han. 

Tanken är att det ska tas ställning till förslaget på kommunfullmäktiges sammanträde i april. Mark Collins är optimistisk till att förslaget går igenom. 

– Någon måste börja diskussionerna här uppe, annars tynar den här skithålan bort. 

Vad tycker ditt parti om det här förslaget?

– Det vet jag inte. Jag har inte tid att kolla vad partiet tycker eftersom det handlar om att Kramfors måste räddas och att det är en ekonomisk fråga. Folk måste börja lyfta blicken, säger han. 

Sverigedemokraterna har meddelat att de tillsätter en intern utredning efter Mark Collins förslag. I ett mejl till DN skriver presschefen Henrik Gustafsson: 

”Det är ett beklämmande beslut och resonemang. Detta är inte vår politik och har aldrig varit. Tvärtom går den emot stora delar av vårt ideologiska utgångsläge och de argument vi använder, som exempelvis, när vi pratar om ett sekulärt samhälle och att bli en del av det svenska samhället. Detta är helt oacceptabelt”, skriver han.