Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD vill ha mer hemliga tvångsmedel i polisens arbete

Partiledaren Jimmie Åkesson och Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson håller presskonferens i riksdagen.
Partiledaren Jimmie Åkesson och Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson håller presskonferens i riksdagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverigedemokraterna vill att polisen använder sig av hemliga tvångsmedel samt brottsprovokation i sitt dagliga arbete. 

Det presenterade partiet som ett vallöfte under en presskonferens på onsdagen. 

– Hemliga tvångsmedel har visat sig mycket effektiva vid bekämpning av organiserad brottslighet, säger Adam Marttinen (SD) som är rättspolitisk talesperson. 

VAL 2018

Sverigedemokraterna delar in sina förslag i fyra olika områden: En stabil organisation, bättre arbetsvillkor, en ökad polisiär förmåga att hantera situationer i utsatta områden samt ökad trygghet för de polisanställda.

– Våldet har blivit värre för polisen, säger Adam Marttinen.

Generellt vill SD se en helhetssatsning, attrahera fler poliser till polisutbildningen genom att göra yrket mer attraktivt med bättre arbetsvillkor och bättre löner. 

Enligt Sverigedemokraterna har man som delmål att uppnå 250 poliser per 100.000 invånare, vilket i praktiken enligt Sverigedemokraterna innebär att man kommer att behöva 7.000 nya poliser. Enligt Sverigedemokraterna skulle partiets satsning innebära 6.000 kronor mer i genomsnittlig månadslön för poliser. 

– Vår budget är 10 miljarder kronor till polisväsendet i Sverige. Vi vill att fokus ska ligga på kvalitet och inte kvantitet. Poliser ska få arbeta mer långsiktigt, exempelvis med en högre närvaro i utsatta områden, säger Marttinen. 

SD vill också satsa på materiell och tillåta poliser att själva förfoga över när de ska få använda sig av kameror i sina utredningar. 

Det ska bli lättare för polis att utropa undantagstillstånd, dessutom menar SD att så kallade ”hemliga tvångsmedel” så som telefonavlyssning är mycket effektivt mot organiserad brottslighet. 

– Vi vill sänka straffvärdet för telefonavlyssning från två till ett år. Och för hemlig rumavlyssning från fyra till två år. 

Partiet vill också öka möjligheterna för poliser att använda sig av sitt vapen utanför tjänst.

–  Vi vill också utreda möjligheten att använda sig av brottsprovokation för att kunna få bevis för brott som ändå pågår i stor utsträckning, säger Adam Marttinen och tillägger att detta skulle kunna användas vid fall av sexualbrott. 

Avslutningsvis vill SD också att det ska bli regel att polisen ska kunna kräva tillgång till skyddade uppgifter.

Läs mer: Fakta i frågan: Har antalet poliser ökat? 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.