Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD protesterar mot imam i Storkyrkan

Vid riksmötets öppnande förra året anlände Jimmie Åkesson och flickvännen Louise Erixson klädda i folkdräkt. De lämnade dock Storkyrkan i protest när biskopen började tala om rasism.
Vid riksmötets öppnande förra året anlände Jimmie Åkesson och flickvännen Louise Erixson klädda i folkdräkt. De lämnade dock Storkyrkan i protest när biskopen började tala om rasism. Foto: Fredrik Persson / Scanpix
I samband med riksmötets öppnande kommer en interreligiös gudstjänst att hållas där både en imam och en rabbin kommer att delta. Det har fått ledande Sverigedemokrater att protestera.

I dag torsdag hålls riksmötets öppnande som markerar början på ett nytt arbetsår för riksdagen. Som vanligt kommer kungen att förklara mötet öppnat och statsministern att läsa upp regeringsförklaringen.

Av tradition hålls även en gudstjänst i Storkyrkan. I år leds den av domprost Åke Bonnier och sker under medverkan av Jan-Olof Johansson, biskop i Växjö stift. Men precis som 2007 och 2009 kommer också en imam och en rabbin att närvara.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tagit illa vid sig. I en debattartikel på SvD.se skriver han att det är "kristendomen och dess värderingar som utgör grunden på vilket vårt samhälle vilar, trots att det kan vara svårt för många att acceptera. Därför gör det mig illa berörd att man i dag valt att återigen politisera gudstjänsten i samband med riksmötes öppnande genom att upplåta delar av gudstjänsten åt att låta en imam och en rabbin att predika inför församlingen."

Han skriver att han trots detta kommer att vara där. Partikamraten Erik Almqvist tänker däremot bojkotta gudstjänsten.

– Jag var inte jätteimponerad av arrangemanget förra året och vad jag läst om årets evenemang tror jag inte det blir bättre i år. Jag tycker att traditionen är fin, men för att jag ska gå måste det bli bättre kvalitet, säger Erik Almqvist till SvD.se.

Domprost Åke Bonnier slår ifrån sig kritiken och förklarar att det är en tradition att vartannat år ha en interreligiös gudstjänst och vartannat år en ekumenisk gudstjänst.

– Vi lever i ett multikulturellt och multireligiöst samhälle och när riksmötet samlas är det naturligt att vi även kommer samman från flera olika religioner och har en gudstjänst tillsammans, säger han till SvD.se.

Växjö stifts biskop Jan-Olof Johansson är av samma uppfattning.

– Det är farligt om vi stänger in oss i slutna rum och att just en judisk och en muslimsk företrädare är med understryker det. Att se varandra och leva tillsammans även om vi har olika uppfattningar är en stor fråga för vårt land och för världen.

Sverigedemokraterna hamnade i en liknande kontrovers i samband med riksmötets öppnande förra året. När biskop Eva Brunne började tala om rasism reste sig samtliga SD-ledamöter upp ur bänkarna och lämnade Storkyrkan i protest.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.