Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD-samarbete väcker protester i Storbritannien

SD-ledaren Jimmie Åkesson.
SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Fredrik Persson/TT

Brittiska högerpartiet Ukips beslut att samarbeta med Sverigedemokraterna i EU-parlamentet väcker protester, skriver The Guardian. Det är framför allt kopplingarna till vit maktrörelsen i SD:s förflutna som kritiker reagerat på.

Ukips beslut att samarbeta med SD möter hård kritik i Storbritannien.

– Oavsett vad man har för syn på Europa är det svårt att se hur jobb och tillväxt i Storbritannien gynnas av att brittiska europaparlamentariker hänger med dräggen från extremhögern, säger en högt uppsatt liberaldemokrat till Guardian.

Ukipledaren Nigel Farage försvarar beslutet med att de två SD-parlamentarikerna Kristina Winberg och Peter Lundgren förmåtts skriva ett brev där de tar avstånd från partiets förflutna.

”Vi medger och lär oss från våra misstag. Det värsta misstaget var att partiet inte tog avstånd från radikala ungdomar med subkulturellt utseende och att dessa tilläts delta i vissa av partiets demonstrationer”, skriver de svenska EU-parlamentarikerna i brevet enligt Guardian.

Inom Ukipgruppen EFD försvaras dock SD. En källa inom EFD säger till tidningen:

– Det är ett parti som över tid förändrats dramatiskt. De har medgett sina misstag. Vi har träffat de två europaparlamentarikerna och de verkar båda vara mycket anständigt folk från arbetarklassen. De är trevliga, inte extrema. De är svenska patrioter som vill sitt lands bästa.

Ukipgruppen omfattar nu 48 parlamentariker från sju EU-länder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.