Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD satsar på kyrkovalet

Sverigedemokraterna är det parti som satsar mest på kyrkovalet på söndag. Partiet hoppas att en framgång i valet ska ge vind i seglen inför riksdagsvalet om ett år.

För fyra år sedan röstade färre än 12 procent i valet till kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Någon rusning till valurnorna väntas inte den här gången heller. De politiska partierna gör heller inga större satsningar på valet. Bland de partier, eller nomineringsgrupper som det heter i kyrkovalet, så är det bara Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet som ställer upp under sina vanliga partinamn.

Sverigedemokraterna är det parti som satsar mest. På partiets hemsida kan man göra allt från att höra ett förinspelat meddelande från Jimmie Åkesson om att man ska rösta i valet till att läsa partiets kyrkopolitiska manifest.

– Vi har en tradition att satsa hårt på kyrkovalet. Det var den första nationella arenan vi kom in i. Sen tror vi att ett lyckat resultat i kyrkovalet kan få en viss psykologisk effekt inför riksdagsvalet, säger Mattias Karlsson huvudförfattare till partiets kyrkopolitiska manifest.

Enligt Sverigedemokraterna finns det flera områden där man tycker att kyrkan gått åt fel håll. Partiet menar att Svenska kyrkan blivit politiserad och vänstervriden och att man fokuserar på fel saker.

– Det är fel när man bedriver kampanjer för massinvandring istället för att fokusera på hjälp i närområdet. Man kan inte ge allt till alla. Vi borde prioritera arbete för att hjälpa fattiga och sjuka inom Sverige, säger Mattias Karlsson.

Men Sverigedemokraterna får mothugg från flera håll. Just nu pågår kampanjen #enlitengrej på sociala medier. Kampanjen, som initierats av SSU i Stockholm, går ut på att folk ska rösta i kyrkovalet för att som man uttrycker det ”hindra de högerextremas inflytande över kyrkan”. Att få bort främlingsfientligheten från landets kyrkor är viktigt för att kyrkan ska förbli öppen för alla menar man. 

Den förra LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin är Socialdemokraternas toppnamn i kyrkovalet och hon tycker att det är fel att ställa olika behövande grupper mot varandra.

–De väljer ut vilka som får komma till deras kyrka. Jag tycker det är fruktansvärt när de säger att kyrkan inte ska engagera sig i flyktingfrågan. Det är viktigt att kyrkan finns för de mest utsatta.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.