Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD siktar på att bli större än S och M

Sverigedemokraterna ska utmana Socialdemokraterna och Moderaterna om att vara Sveriges största parti. Det sade SD-ledaren Jimmie Åkesson när han talade inför ett hundratal partiföreträdare i riksdagen på lördagen. Första steget är att större än Miljöpartiet i valet nästa år.

Jimmie Åkesson inledde sin presentation i samband med partiets 25-årsfirande med att visa en bild på staplar från en Sifo-mätning i somras som visar att 87 procent av väljarna inte kan tänka sig att rösta på SD. Ändå tror han att partiet kan utmana M och S om regeringsmakten i valet 2018 eller senast 2022.

– Det är vår främsta utmaning: att nå den grupp som jag förvisso inte tror är 87 procent längre, för det har hänt mycket under sista halvåret, men det är fortfarande alldeles för många väljare som fortfarande ogillar vårt parti, fortfarande på lite lösa grunder. Det gäller för oss att förändra bilden av partiet och kunna tilltala de här väljarna också, säger Jimmie Åkesson till DN.

Som första steg är målet för SD, som fick 9 procent i senaste DN/Ipsos, att bli tredje största parti även i valet 2014. Åkesson strävar efter något han kallar "absolut vågmästarroll ".

– Vi ska bli så stora att vi neutraliserar Miljöpartiets position i förhållande till blockpolitiken. Då måste de andra prata med oss, då kan de inte ignorera oss längre, säger SD-ledaren.

En undersökning från Sifo som visar att SD är näst största parti bland LO-medlemmar efter S gör Åkesson optimistisk om att stödet i opinionsmätningarna ska fortsätta fram till valdagen om knappt ett och ett halvt år.

Ett sätt att nå fler väljare är att betona EU-frågan där SD – som enda riksdagsparti – vill ha en folkomröstning om ett svenskt utträde ur unionen.

– Det är ingen formulering som jag gillar. Det är bättre att prata om en omförhandling. Vi ska givetvis vara del av EU:s inre marknad, men det betyder inte att vi behöver ha en gemensam nationalsång eller gemensam utrikespolitik. Vi ska nu försöka kanalisera det missnöje som finns, säger Åkesson.

Samtidigt gapar allt fler av partiets stolar tomma i kommuner runt om i landet. Enligt en sammanställning av Valmyndigheten tillhör 47 av 54 tomma stolar SD.

Partisekreteraren Björn Söder beskrev bristen på kandidater som partiets största utmaning inför valet nästa år.

– Det är tacknämligt för medierna att hela tiden påminna om våra tomma stolar. Men vi har vuxit snabbt så det är inte så konstigt. Nu måste vi ta itu med det, att rekrytera kandidater, säger Björn Söder.

Han manade partiets lokalavdelningar att bidra mer till partiets centrala valfond, en ordning som tidigare väckt intern kritik.

– Ska vi göra den här massiva satsningen krävs mer resurser, säger Söder.

I samband med SD:s 25-årsfirande samlades ett hundratal demonstrranter för att markera sitt missnöje med partiet. Även på andra platser i landet hölls demonstrationer mot Sverigedemokraterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.