Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD skickar ut islamkritisk tidning

I månadsskiftet skickas den islamfientliga tidningen Dispatch International till sextusen medlemmar i Sverigedemokraterna. Portot står partiet för.

– Dispatch International är en tidning som har en viktig roll i dagens samhällsdebatt, säger Richard Jomshof, riksdagsledamot och ansvarig utgivare för SD-kuriren, till Sydsvenskan.

Efter att ha sprungit runt i Stockholmsnatten med ett järnrör, tvingades partiets rättspolitiske talesman Kent Ekeroth att lämna sitt uppdrag.

På torsdagen presenterades hans efterträdare, den 43-årige läraren från Karlskrona, Richard Jomshof. Han utgör den innersta kärnan i Sverigedemokraterna och står sedan länge partiledaren Jimmie Åkesson mycket nära.

Han är också ansvarig utgivare för partitidningen SD-kuriren. Som sådan har han beslutat att skicka ut den nystartade tidningen Dispatch international till partiets alla medlemmar.

Dispatch International är grundad av Ingrid Carlqvist, som också är chefredaktör. Hon är ordförande i svenska Tryckfrihetssällskapet, en organisation som nyligen bjöd in den holländska högerextrema politikern Geert Wilders till Malmö.

Carlqvist själv beskriver tidningen som "islamkritisk", rapporterar tidningen ETC. Syftet är enligt Carlqvist att berätta "sanningar som mainstream-media inte skriver om". Det är en tidning som i sin nätupplaga jämför islam med nazismen.

– Även jag har jämfört islamismen med såväl nationalsocialismen som kommunismen. Det är något jag står för också. Jag tycker att det är fullt rimlig jämförelse, säger Jomshof till TT.

I samband med presskonferensen, när de nya talesmännen presenterades, sade han också:

– Islam är en ideologi och islam är i dag det största hotet mot det demokratiska Europa, värre än nazismen.

På frågan om det är förenligt med partiets nya nolltolerans mot rasism att vidarebefordra sådana åsikter säger Jimmie Åkesson att det kan vara en relevant jämförelse.

– Det beror på vilket sätt den jämförelsen görs. Vi ser nu i till exempel i Gaza och andra konflikter där extrema islamister är inblandade, att man använder ibland samma symboler som nazisterna gjorde. Den jämförelsen kan ju i vissa fall vara relevant, sade han till TT.

I pappersversionen av tidningen som går ut till medlemmarna, skriver den ansvarige utgivaren för den danska utgåvan, Lars Hedegaard att "Vi betraktar islam som den farligaste utmaning som drabbat Norden och Västvärlden sedan demokratierna lyckades krossa nazismen och fascismen..."

Richard Jomshof anser att tidningen är förenlig med partiets nolltolerans.

– Vi håller inte med om allt som står i tidningen men det är en viktig röst i samhällsdebatten, sade han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.