Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD står still i ny mätning

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverigedemokraterna har gått framåt i en rad opinionsundersökningar den senaste tiden. Men i en ny Sifo-mätning, publicerad i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten, står partiet i princip still på 17,7 procent.

Samtidigt visar mätningen att SD är största parti bland män i Sverige – var fjärde man skulle rösta på SD om det var val i dag. Moderaterna och Socialdemokraterna har 22,8 respektive 22,4 procent av de manliga väljarnas stöd.

– I den här mätningen har SD det enskilt största värdet bland män, men de är inte signifikant större än M och S, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till Svenska Dagbladet.

Den senaste tidens fokus på flyktingarna och det folkliga engagemanget verkar inte ha påverkat SD med sin restriktiva invandringspolitik. Partiet har även hamnat högt i partisympatimätningar hos flera andra opinionsinstitut.

– Det är överraskande att opinionen inte ändrat sig, säger S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld.

Sverigedemokraternas ökning det senaste året beror främst på att väljare, de flesta män och ofta över 50 år, har övergett Moderaterna (2,3 procentenheter) och Socialdemokraterna (2,0 procentenheter).

Socialdemokraterna går ändå framåt mot förra mätningen, men har tappat fyra procentenheter sedan valet från 31 procent till 27 procent.

– Det kostar på att regera. Det kommer att bli en tuff vinter för Löfven, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till tidningen.

Socialdemokraterna har tappat flest väljare till soffan, men många (1,3 procentenheter) har också gått till Moderaterna. Enligt Toivo Sjörén är Moderaterna det parti som tappat flest väljare till SD. Att siffran hos M inte är sämre beror på att partiet samtidigt har fått väljare från S sedan valet.

Vänsterpartiet ökar något och ligger i den här mätningen en procentenhet över valresultatet från i fjol. För allianspartierna Folkpartiet och Kristdemokraterna är det i stället en minskning.

Alla förändringar i mätningen är inom felmarginalen.

Opinionen enligt Sifo

Så här fördelar sig väljarsympatierna i Sifos septembermätning, med förändringen i procentenheter från augustimätningen inom parentes:
Socialdemokraterna 27,0 (+0,7)
Moderaterna 22,8 (–1,7)
Sverigedemokraterna 17,7 (–0,1)
Miljöpartiet 7,2 (–0,4)
Vänsterpartiet 7,3 (+0,8)
Centerpartiet 7,2 (–0,4)
Folkpartiet 5,0 (+0,3)
Kristdemokraterna 3,7 (–0,3)
Feministiskt initiativ 2,4 (+0,7)
Mätningen genomfördes 7–17 september då 1 916 personer svarade på frågan: Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?
Alla förändringar är inom felmarginalen.
Källa: Sifo/SvD-GP

Opinionen enligt Sifo

Så här fördelar sig väljarsympatierna i Sifos septembermätning, med förändringen i procentenheter från augustimätningen inom parentes:

Socialdemokraterna 27,0 (+0,7)

Moderaterna 22,8 (-1,7)

Sverigedemokraterna 17,7 (-0,1)

Miljöpartiet 7,2 (-0,4)

Vänsterpartiet 7,3 (+0,8)

Centerpartiet 7,2 (-0,4)

Folkpartiet 5,0 (+0,3)

Kristdemokraterna 3,7 (-0,3)

Feministiskt initiativ 2,4 (+0,7)

Mätningen genomfördes 7–17 september då 1 916 personer svarade på frågan: Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?

Alla förändringar är inom felmarginalen.

Källa: Sifo/SvD-GP

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.