Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 01:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/sd-storre-an-m-infor-eu-valet/

Politik

SD större än M inför EU-valet

SD ser ut att öka mest inför EU-valet om knappt tre veckor. SD blir näst största parti, och kör om M, enligt en sammanvägning av fem olika opinionsundersökningar som TV4 Nyheterna låtit göra.

Rätta artikel

Det svänger kraftigt i opinionen under slutspurten inför EU-valet den 26 maj. SD ökar mest och blir näst största parti med 16,5 procent, enligt den väljaropinion som presenteras i TV4 Nyheterna. Väljaropinionen är en sammanvägning av flera väljarbarometrar och görs av valforskare vid Göteborgs universitet. Därmed kör SD om M på andraplatsen bland partierna.

Också Kristdemokraterna och Vänsterpartiet ökar ordentligt, medan ökningen är betydligt svagare för S, C och M. KD får 9,3 procent och V får 9,4 procent.

S landar på 25,2 procent, C på 6,5 procent och M på 15,1 procent, enligt väljaropinionen.

Men det finns också riktiga förlorare. Liberalerna och Miljöpartiet tappar båda, de mister hälften av sina mandat. MP landar på 8,8 procent, mot 15,4 i det senaste EU-valet 2014. Liberalerna backar från 9,9 procent 2014 till 4,2 procent.

Ämnen i den här artikeln:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt