Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD störst i rekordmånga valdistrikt

Sverigedemokraterna (SD) gick kraftigt framåt i EU-valet och är det största partiet i 128 av 6.227 valdistrikt. I ett riksdagsval skulle S+MP+V få egen majoritet med 51,3 procent om det vore val i dag. Det visar SCB:s senaste stora opinionsmätning om partisympatier.

I förra Europaparlamentsvalet 2009 var partiet störst i ett valdistrikt i Skåne, men nu har SD fått ökat stöd och toppar även valdistrikt i Mellansverige. Fler män än kvinnor röstar på partiet. Det går däremot inte att se någon skillnad i stöd för partiet mellan olika åldersgrupper.

Statsvetaren Linda Berg säger till Sveriges radio att SD vinner framgångar i framför allt mindre industriorter på landsbygden snarare än i storstäderna.

Till skillnad från Sverigedemokraterna har Feministiskt initiativ mest stöd i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Även Fi gjorde stora framsteg i valet och blev det största partiet i 27 valdistrikt.

SCB:s nya siffror som presenterades på tisdagen innehåller två stycken mätningar. En som visar vad väljarna skulle rösta på om det var val i dag och den som visar vilka partier väljarna sympatiserar med.

Ett val i dag skulle ge det rödgröna blocket en seger. S+MP+V ligger på 51,3 procent och skulle alltså kunna bilda majoritetsregering, enligt SCB-mätningen.

Sverigedemokraternas siffror för sympatier skiljer sig ganska mycket från det väljarstöd som partiet har enligt SCB. 8,1 procent av väljarna uppger att de skulle rösta på SD om det var val i dag, men bara 6 procent uppger att SD är det parti de främst sympatiserar med i SCB:s mätning av partisympatier.

För M, MP och S råder det omvända förhållandet. Fler personer uppger att de sympatiserar med de partierna än vad det är personer som uppger att de kommer att rösta på dem.

36,8 procent uppger att de har sympatier för Socialdemokraterna. Det är drygt 1,5 procentenheter mer än som för SCB angav att de skulle rösta på S om det vore riksdagsval i dag.

För Moderaterna har 23,8 procent sympati, medan 22,7 procent skulle rösta på dem.

Även Kristdemokraterna får en lägre siffra, 3,2 procent, i sympatimätningen mot 3,9 procent som skulle rösta på partiet, Samma sak gäller för Centerpartiet, som får 4,2 procent jämfört med de 4,9 som angav att de skulle rösta på C.

Sverigedemokraterna är näst största parti bland LO-anslutna män, där 13,7 procent anger att de har sympati för SD. Det är en minskning med en procentenhet jämfört med mätningen i november. Sett till hela LO-kollektivet är SD bara fjärde största parti med 8,5 procent, en minskning från 10,2 i novembermätningen. Både M med 9,4 procent och V med 10,6 procent är större.

Störst parti i LO-kollektivet är S med 56,6 procent.

Tredje största parti i den gruppen är Moderaterna med 9,7 procent, en minskning med hela 4,4 procentenheter sedan novembermätningen. Överlägset största parti är Socialdemokraterna med 57,4 procent, en ökning med 4,8 procentenheter sedan november. Minsta parti i LO-kollektivet är Folkpartiet med 0,4 procent.

Partisympatier i SCB:s mätning:

M: 23,8 procent

C: 4,2 procent

FP: 5,0 procent

KD: 3,2 procent

MP: 8,5 procent

S: 36,8 procent

V: 8,4 procent

SD: 6,0 procent

Fakta:Undersökningen

Genomfördes i maj med drygt 9.000 tillfrågade.

Bortfallet var 47,6 procent.

Frågor: Är det något av de politiska partierna som står dig närmare än de andra?

Om Ja: Vilket parti är det?

Annars: Men vilket parti har du störst sympati för?

Svaren på frågorna 2 och 3 bildar tillsammans partisympati

Källa: SCB (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.