Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD störst igen hos Yougov

Foto: TT

Sverigedemokraterna går framåt ytterligare i en mätning som opinionsinstitutet Yougov gjort åt tidningen Metro. SD blir största parti för andra månaden i rad hos institutet.
Men bara Centerpartiet har en statistiskt säkerställd förändring.

SD går från 25,2 procent i augusti till 27,3 procent i september. Socialdemokraterna backar från 23,4 till 21,8 procent och Moderaterna går tillbaka från 21 till 20 procent.

Samtidigt är ingen av de stora partiernas rörelser statistiskt säkerställda, inte heller SD:s.
– Om ett parti ligger kring 25 procent måste uppgången vara kring 4,1 procentenheter för att vara säkerställd, säger Lars Gylling, ansvarig för politiska mätningar på Yougov, till TT.

Yougovs mätningar är också omdiskuterade eftersom självrekryterade webbpaneler används, inte slumpvisa urval som hos traditionella institut. Kritik framförs om brist på information om hur urvalet går till samt om hur svaren viktas och i övrigt behandlas före presentation. Vidare är det kontroversiellt att använda belöningar eller priser för att delta som Yougov gör.

Flera av de traditionella instituten har samtidigt varit sämre på att pricka rätt på SD än vad Yougov har.

I septembermätningen, med 1 515 intervjuer, går Centerpartiet från 5,6 till 7,5 procent. Det är den enda statistiskt säkerställda förändringen, enligt Gylling.

Fakta:Opinionen enligt Yougov

De åtta riksdagspartiernas resultat i Yougovs mätning, som är gjord mellan den 10 och 14 september. Siffran inom parentes är resultatet i augusti.

SD 27,3 (25,2)
S 21,8 (23,4)
M 20,0 (21,0)
C 7,5 (5,6)
V 6,5 (6,8)
MP 5,0 (6,4)
KD 4,9 (3,7)
FP 3,7 (4,4)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.