Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD största parti hos Yougov

Foto: SVT/TT

Sverigedemokraterna är för första gången i en opinionsundersökning Sveriges största parti. I mätningen från Yougov som publiceras i Metro får SD 25,2 procent, medan S får 23,4 och M 21,0 procent.

– Det är helt otroligt, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

Men kritiska frågor väcks om undersökningens tillförlitlighet.

Sverigedemokraternas väljarstöd hos Yougov har ökat med 3,1 procentenheter sedan den senaste mätningen i juli. Några andra mätningar har inte publicerats sedan dess, inte heller från andra institut.

Yougov har frågat deltagarna i en självrekryterad webbpanel hur de skulle rösta om det vore val idag.

– Det finns ett ganska stort missnöje bland människor över lag mot regeringen och inte minst mot regeringens invandrings- och integrationspolitik, och så tiggerifrågan. Många ser inte Moderaterna eller de andra allianspartierna som alternativ i de här frågorna utan kommer till oss i stället, säger Richard Jomshof till TT om vad han tror ligger bakom siffrorna.

Han tror även att Sverigedemokraternas uppmärksammade annonskampanj mot tiggeri har inverkat på resultatet i opinionsmätningen.

– Jag är övertygad om att kampanjen mot tiggeri som vi hade i Stockholms tunnelbana spelar roll, för den fick ett oerhört genomslag, säger han.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé tror att det stora fokuset på migrationsfrågan i debatten spelat in.

– Där är Sverigedemokraterna förhållandevis starka, det är huvudförklaringen till den här opinionsutvecklingen, säger han.Tobé är självkritisk till den poltik som Moderaterna fört på området:

– Vi måste förnya integrations- och migrationspolitiken för att den ska fungera bättre.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger, när TT frågar om det oroar henne om nu SD skulle vara Sveriges största parti.

– Det kommer ju väldigt många olika mätningar, men det jag tar ansvar för är att vi behöver ledarskap och reformer för att bryta det nya utanförskapet. Och det är ett antal partier som inte svarar på det alls, men det tänker vi moderater göra, säger Kinberg Batra.

– Fler måste få det första jobbet, för det är sättet att hålla ihop Sverige och bygga Sverige starkare, säger Kinberg Batra.

Vad skulle det betyda för svensk politik om de här siffrorna stämmer?

– Jag spekulerar sällan i mätningar, det är resultatet och vad vi faktiskt har för ledarskap och reformer som är avgörande och då har jag ett ansvar för att leda moderaterna, säger Anna Kinberg Batra.

Enligt Tomas Tobé ska Moderaterna presentera nya förslag inom invandrings- och integrationsområdet vid partistämman i höst:

– Moderaterna har inte ett tillräckligt högt förtroende i dessa frågor, och det är därför som vi nu utvecklar vår politik.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin anser att man ska tolka mätningen med försiktighet.

– Den skiljer sig avsevärt från andra etablerade instituts nivåer, däremot är det uppenbart att Sverigedemokraterna har vuxit i opinionen under senare tid, säger hon till TT.

Carin Jämtin anser att Socialdemokraterna tar invandrings- och integrationsfrågan på allvar.

– Migrationsministern jobbar med fler statliga anläggningsboenden på olika sätt. Det ska bli mer ordning och reda och alla kommuner ska vara med och bidra i asylmottagandet, säger hon.

Statsvetaren Sören Holmberg säger till Metro att SD:s kärnfråga, flykting- och invandringspolitiken, blivit en allt viktigare politisk fråga för väljarna. Han pekar också på flera uppmärksammade mordfall där flyktingar och invandrare varit involverade.

– Det visar sig också att kriminalitet är en viktig faktor som motiverar stödet för SD, säger Sören Holmberg.

Inte heller statsvetaren Karl Loxbo är överraskad.

– Det är inte direkt förvånande, men samtidigt är det långt ifrån ett val och en hel del är säkert missnöjesyttringar som inte står sig i ett riksdagsval, säger Karl Loxbo till Aftonbladet.

Sverigedemokraterna brukar få högre siffror i Yougovs mätningar än hos andra institut. I juli fick SD 22,1 procent i Yougovs mätning. I Svensk väljaropinion, en sammanvägning av de fem största opinionsmätningarna som Novus gör för SR Ekot, fick SD i slutet av juni 16,4 procent.

Yougovs mätningar görs via en självrekryterad webbpanel, en metod som ifrågasatts av en del. Konkurrenten Sifos vd Yvonne Pernodd manar till försiktighet när resultaten tolkas:

– Det ska inte vara baserat på att du själv kan anmäla dig, eller att du anmäler en kompis. Sedan finns det en diskussion hur man kan väga och vikta för att få bra resultat. Men man vet inte hur detta fungerar, säger hon till Expressen.

Även opinionsinstitutet Novus vd Torbjörn Sjöström är kritisk till undersökningsmetoden. Han menar att det inte finns metodstöd för att säga om undersökningen är pålitlig eller inte.

– Det man gör är att mäta en känd siffra, en väljarbarometer, och säger att vi kommer nära en känd siffra och därför gäller det. Det är inte att ha felmarginal. Undersökningsbranschen är en förtroendebransch, det måste det vara och man måste kunna lita på oss. Har man ingen felmarginal blir det märkligt, säger han till DN. 

Torbjörn Sjöström har tidigare skrivit ett debattinlägg i DN om hur en felaktigt genomförd undersökning kan bidra till ett missriktat fokus i samhällsdebatten. Han framhåller att en opinionsundersökning måste använda sig av slumpmässiga urval för att vara representativ och tillförlitlig och alltså inte använda sig av så kallade självrekryterade urval.

Med hänvisning till en Novusundersökning skrev han då att SD-väljare är överrepresenterade i självrekryterade paneler, vilket är någonting han i dag påpekar borde tas i åtanke när medier beställer undersökningar baserade på självrekryterade webbpaneler, som YouGov. 

– Om du i princip står i kö och vill säga din åsikt borde man se en varningsflagga - varför vill just de här personerna säga vad de tycker? 

Lars Gylling, kommunikationschef på Yougov, framhåller för Expressen att deltagarna inte enbart anmäler sig själva, de rekryteras också via annonser och telefon. Siffrorna bearbetas och är inte otillförlitliga, säger han. Novus Torbjörn Sjöström poängterar att även annonsrekrytering är självrekrytering.

– Och telefonrekryteringen är jag säker på står för en väldigt liten del, säger han. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.