Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD-sympatisörer vill se budget falla

På tisdagen ska Sverigedemokraterna avslöja hur de kommer att ställa sig till regeringens budget. Och lyssnar man till de egna leden så vill 68 procent av väljarna att budgeten röstas ned.

Det visar en väljarundersökning från Novus där 1.000 personer intervjuats. Även bland alliansväljarna vill en majoritet, 51 procent, att SD ska rösta ned budgeten.

Novus förklarar utfallet med att många av SD:s väljare hade Alliansen som närmaste alternativ medan många har en mycket kritisk hållning gentemot Miljöpartiet. Av alla väljare är SD:s mest missnöjda med hur samhället ser ut idag. SD-väljarna kan se budgetfrågan som ett tillfälle att påverka svensk politik.

Totalt anser 34 procent av de tillfrågade väljarna att SD ska fälla budgeten. Att alliansväljarna är positiva till att rösta ned budgeten är inte konstigt eftersom de röstat på Alliansen och hellre ser att den budgeten går igenom.

”Vi vet också att väljarna är pragmatiska och att de snarare prioriterar målet än hur man når dit. Med andra ord, att det skulle vara SD som sänker budgeten anses inte vara ett så stort problem om målet blir att allianspartiernas politik får majoritet”, skriver Novus i en analys.

Fakta: Novus budgetundersökning

Parti Ja Nej Vet ej
M 56 24 20
S 9 82 9
SD 68 18 14
M+FP+C+KD 51 27 22
S+V+MP 8 81 10
Totalt 34 47 19

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1 000 intervjuer från ett slumpmässigt rekryterat riksrepresentativt urval i åldern 18—79 år under perioden 27—30 november 2014.

Frågan löd: Skulle du vilja att Sverigedemokraterna röstar så att regeringens budget faller?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.