Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD-topp spred kritisk Sverigebild till kretsen kring Trump

Tobias Andersson.
Tobias Andersson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverigedemokraten Tobias Andersson, som deltar i partistyrelsens möten, har varit med om att skapa bilden i USA av Sverige som ett land som förstörts av massinvandring. Med artiklar på sajten Breitbart har han bland annat kopplat ihop den ökade invandringen med gängvåldtäkter.

Samtidigt märker riksdagens talman Urban Ahlin på sina utlandsresor att Sverigebilden har försämrats.

Socialdemokraten Ahlin står enligt grundlagen näst högst i rang i landet, efter kung Carl XVI Gustaf, men före statsminister Stefan Löfven (S).

I sin representativa roll har talmannen täta internationella kontakter. I måndags tog emot Kanadas generalguvernör David Johnston i riksdagen och på onsdagen inleder han ett besök i Burma. I sina utländska kontakter han märkt en försämring av Sverigebilden sedan han tillträdde 2014.

– Vi har sett under en längre tid att Sverige beskrivs negativt, konstaterade Urban Ahlin på en träff med Riksdagsjournalisternas förening på tisdagen.

Talmannen säger sig märka av kritiken mest i länder, bland annat i östra Europa, som leds av regeringar kritiska till den flyktingpolitik som Sverige stått för.

– När jag varit i länder där det är en väldig kritik mot migrationspolitiken suger man åt sig mer av kritiken, sade Ahlin som dock tycker att Sverigebilden fortfarande ändå är övervägande positiv.

Inom riksdagen har ledande företrädare för det tredje största partiet, Sverigedemokraterna, på olika sätt aktivt verkat för att sprida en bild av Sverige som har förstörts av det som partiledaren Jimmie Åkesson vid flera tillfällen kallat ”okontrollerad massinvandring”.

Tobias Andersson, nationell talesperson för SD:s ungdomsorganisation Ungsvenskarna, skrev i fjol två artiklar på alternativnyhetssajten Breitbart som fram till det amerikanska presidentvalet leddes av Steve Bannon, numera president Donald Trumps chefsstrateg.

I en artikel på den europeiska Breitbartsajten kopplade Tobias Andersson ihop flyktingpolitiken med gängvåldtäkter. Den blev så läst att den även hamnade på den amerikanska huvudsajten och blev en av de mest lästa artiklarna även där. I den andra beskrivs Svenska kyrkan i kritiska ordalag.

– Vilken delaktighet jag har i att spridit den informationen vågar jag inte sia om. Men Breitbart och Fox har varit med och skapat den bild som Trump har när han uttalar sig om Sverige, säger Tobias Andersson som är adjungerad i SD:s partistyrelse.

När han publicerade artiklarna hade han kontakt med Raheem Kassam, chefredaktör på Breitbarts Londonkontor som i sin tur står i tät kontakt med Bretbarts USA-redaktion och tv-kanalen Fox News som förra veckan sände det Sverigekritiska tv-inslag som president Trump hänvisade till i sitt uppmärksammade tal i helgen.

Så sent som i måndags hade han kontakt med den kontroversiella högersajten.

– Syftet har varit att informera om min syn på Sverige i nuläget, säger Tobias Andersson.

Även partiledaren Jimmie Åkesson och SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth har intervjuats av Breitbart. Åkesson har beskrivit Malmö som en stad ”med arabiska skyltar och araber överallt” och Ekeroth om att han anser att Sverige håller på att islamiseras.

Tobias Andersson har i likhet med den förre SD-ledaren Mikael Jansson varit uttalad Trumpanhängare även under valrörelsen. SD-ledaren Jimmie Åkesson har intagit en mer avvaktande attityd. Men nu märker Tobias Andersson inom SD att alltfler blir tydligare anhängare av Trump.

– Det är ganska många som nu vågar erkänna att de stöttat honom hela tiden och många som faktiskt nu vågar påstå att man stöder honom. Jag har absolut sett en omsvängning, säger Tobias Andersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.