Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD-toppar bluffar om gangsterkoppling

Sverigedemokraterna hävdar att de beväpnade sig med järnrör för att de kände sig hotade av en grovt kriminell. Nu avslöjar Expressen en ny filmsekvens där de tre SD-topparna skrattar åt mannen.

Partiledaren Jimmie Åkesson har i flera intervjuer efter rasistskandalen hävdat att hans partikamrater, SD-riksdagsmännen Kent Ekeroth och Erik Almqvist, upplevde situationen vid gatubråket så hotfull att de kände sig tvingade att beväpna sig med järnrören.

Orsaken var att den berusade mannen på filmen refererar till den kriminella organisationen Original Gangsters, OG.

– Det handlar om att man känt sig hotad av en person som är knuten till organiserad brottslighet, säger Jimmie Åkesson, och hänvisar till att man tydligt kan se det på filmen.

Men nu avslöjar Expressen en ny sekvens av filmen från Kungsgatan som tagits med Kent Ekeroths mobilkamera. Där skrattar SD-politikerna i stället åt att mannen skulle ha kopplingar till OG.

Sambandet nämns efter att Ekeroth har knuffat in kvinnan i en bil av den berusade mannen.

– Vad gör du? Knuffar du en brud? Vet du vad OG gör med såna där?, ropar han.

En stund senare visar den nya filmen att SD-topparna aldrig kände sig hotade. Sekvensen är tagen strax efter att den berusade mannen har omhändertagits av polisen. Där kan man höra SD-männen inte alls trott på några OG-kopplingar.

– Han har inget med dom att göra. Han vill bara vara häftig och säga så, säger Erik Almqvist på filmen.

Men riksdagsledamoten Erik Almqvist, tidigare ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna, avvisar påståenden om att de senaste filmbilderna som Expressen publicerar visar att han, riksdagsledamoten Kent Ekeroth samt partikamraten Christian Westling inte tror på att personen de bråkar med har koppling till det kriminella nätverket ”Original gangsters”.

– Killen kom skrikande efter oss och han har något tillhygge i händerna. Då springer vi därifrån, säger Erik Almqvist till DN.se.

Han vidhåller att han kände sig hotad och att det var därför han och de två andra sverigedemokraterna tog upp ett metallrör som tillhygge.

– Sedan att vi i efterhand liksom ifrågasätter om han verkligen tillhör ett kriminellt nätverk eller inte, det tycker jag inte förändrar så mycket den hotbilden ändå. Det fanns en anledning till att vi rusade därifrån och sprang upp på en bro och kikade om det kom någon, säger Erik Almqvist.

Att han nu minns detaljer från sommarnatten i Stockholm i juni 2010 – samtidigt som han på presskonferensen i onsdags sade att han hade ”en minneslucka” - förklarar han så här:

– Alla frågor då rörde tre, fyra specifika ord. Men själva händelseförloppet har jag hyfsat klart för mig.

Även Kent Ekeroth skyller på att rädsla var orsaken till varför de plockade upp järnröret.

– Jag kände mig hotad vid det tillfället av en sådan grovt kriminell som han sade sig vara, säger Kent Ekeroth i en intervju till TT.

Ekeroth tillbakavisar också Expressens nya uppgifter. I en skriftlig kommentar hävdar han att han visst kände sig hotad i samband med gatubråket.

Mannen blev: ”nedbrottad och omhändertagen av ett flertal poliser redan där samma kväll, vilket ytterligare visar på att mina farhågor om honom var befogade och låg i linje med vad han själv påstod i samband med att han försökte misshandla mig. Och alldeles oavsett vilket gäng han tillhörde försökte han attackera mig och av bara den anledningen var jag såklart orolig att han med vänner skulle följa efter oss”.

Kent Ekeroth tvingades i går ta timeout från sitt uppdrag som SD:s rättspolitiske talesman efter Expressens avslöjande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.