Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD-toppar har redan bestämt sig om budgeten

Flera av Sverigedemokraternas framträdande riksdagsledamöter har bestämt sig för hur de vill att partiet ska agera i budgetomröstningen om två veckor. Det framkom på tisdagen vid ett internt möte i riksdagen. Men hemlighetsmakeriet lär ändå pågå in i det sista.

– Jag lutar åt en viss uppfattning. Men jag ska inte föregå gruppens diskussion i det här, säger partisekreteraren Björn Söder till DN.

Söder, som också är riksdagens andre vice talman, anser att det skulle vara ”en väldigt stor sak” om SD skulle bestämma sig för att fälla regeringen. Ett sådant beslut skulle bland annat innebära att partiet ger sitt stöd åt en fortsatt generös flyktingpolitik, tvärtemot partiets egen politik.

– Det finns många perspektiv som måste beaktas. Vi måste lyssna in vad partiorganisationen tycker eftersom det här kan leda till en väldigt stor sak i slutändan, säger Björn Söder.

Vice partiledaren Jonas Åkerlund har en bestämd uppfattning.

– Personligen har jag bestämt mig. Jag har en uppfattning, men hör jag argument som jag inte tänkt på, så visst kan jag ändra mig, säger Åkerlund.

Den tidigare partiledaren Mikael Jansson är nära att sätta ner foten.

– Det överväger åt ett håll för mig personligen, säger han.

Även den nyinvalde riksdagsledamoten Linus Bylund, som var SD-ledaren Jimmie Åkessons pressekreterare under valrörelsen, vet hur har tycker att partiet ska agera.

– Ja. Men det håller jag för mig själv, säger Bylund.

Klockan 14 på tisdagen inleddes ett förmöte till Sverigedemokraternas ordinarie gruppmöte. På dagordningen stod en enda punkt: om SD ska rösta på alliansens budget i den slutliga budgetomröstningen om drygt två veckor. Mötet om budgeten avslutades strax före klockan 16.

Syftet med mötet var att de 49 ledamöterna ska få höra alla argument och framföra sina egna synpunkter.

– Vi ska lyssna in samtliga ledamöter. Men inga beslut fattas i dag, säger vice gruppledaren Per Ramhorn som ledde mötet i gruppledaren Mattias Karlssons frånvaro.

Mattias Karlsson, som också är vikarierande partiledare under SD-ledaren Jimmie Åkessons sjukskrivning, befinner sig på resa till USA framtill nästa vecka. Beslutet om hur SD ställer sig dröjer tills han kommer tillbaka. Kanske dröjer beskedet ända till riksdagsdebatten om budgeten den 3 december.

Partiets ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt är klar med sin analys av regeringen och alliansens budgetalternativ. Men själva värderingen av likheter och skillnader återstår ännu.

– Vi har identifierat de parametrar som skiljer, men vi måste också värdera och det arbetet är svårare. Jag har inte bestämt mig själv ännu, säger Oscar Sjöstedt.

Tvekar gör också flera av de yngre nyinvalda ledamöterna.

– Det finns många aspekter. Det är ett stort och viktigt beslut. Det finns mer att fundera på. Jag tänker ta så lång tid vi har på oss, säger 26-åriga Paula Bieler.

Partiets tidtabell för beslutet är också hemlig. Det kan dröja till budgetdebatten den 3 december, enligt partisekreteraren Björn Söder.

– Det blir innan voteringen i kammaren i alla fall, säger han.

Den vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson har tidigare sagt till DN att partiledaren Jimmie Åkesson kommer att ha sista ordet om hur partiet ska agera - även om hans sjukskrivning förlängs. Åkesson är sjukskriven till den 30 november, men pressekreteraren Martin Kinnunen tror inte att han är tillbaka omröstningen den 3 december.

– Vi räknar inte med det i alla fall, säger Kinnunen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.