Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD-topparna som avgör om budgeten ska fällas

Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson.
Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson. Foto: Henrik Montgomery/TT, Vilhelm Stokstad/TT

Beslutet om Sverigedemokraterna ska fälla regeringens budget är toppstyrt och fattas ytterst av den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson och den sjukskrivne SD-ledaren Jimmie Åkesson. Partiets distrikt har ingenting att säga till om. Den bilden ger riksdagsledamoten Mikael Eskilandersson, ordförande i det största partidistriktet SD-Syd.

– Det finns ingen diskussion i distriktet vad jag vet. Jag har inte hört någonting från någon kommunförening. Det är riksdagsgruppen som avgör frågan helt och hållet, säger Mikael Eskilandersson till DN.

Förra veckan hade partisekreteraren Björn Söder ett möte med partiets distriktsordföranden i landet. Men mötet handlade i första hand om SD:s egen budget. Några åsikter från distrikten om hur partiledningen ska agera i den slutliga omröstningen där regeringens budget ställs mot alliansens framfördes inte.

– Nej, det fick de inte. Man sa till om det på förhand att de inte skulle bli tillfrågade, berättar Eskilandersson.

Han är en av 49 riksdagsledamöter i SD:s riksdagsgrupp som har sitt nästa ordinarie möte på tisdagseftermiddagen. Den totala tystnaden kring SD:s beslut beror enligt honom på att SD-ledningen fortfarande hoppas på att få igång en förhandling med regeringen.

– Vi vill inte låsa upp oss i fall vi får till en förhandling, Det är därför det är så tyst, säger han.

Men menar du på allvar att ni tror att regeringen nu skulle inleda en förhandling med er?

– Än så länge är det förhandlingsbart. Våra röster kan fortfarande byta sida beroende på vad vi får erbjudanden från andra partier.

Allt strålkastarljus om hur SD ska agera riktas nu på den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson som stannar minst till den sista januari sedan Jimmie Åkessons sjukskrivning förlängts på tisdagen. Karlsson har i sin tur telefonkontakt med Jimmie Åkesson som han sagt ska vara med och fatta det slutgiltiga beslutet.

Det kan dröja till budgetdebatten på onsdagsmorgonen den 3 december innan SD:s besked meddelas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.