Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD-toppens ex-fru fick anställning i partiet

SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson ingår i verkställande utskottet som godkände hans ex-frus anställning.
SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson ingår i verkställande utskottet som godkände hans ex-frus anställning. Foto: Jonas Lindkvist

Mattias Karlssons ex-fru fick en anställning i partiet utan att SD:s högste tjänsteman gett sitt godkännande.

SD:s vikarierande partiledare och gruppledare Mattias Karlssons tidigare hustru är sedan i februari i år fast anställd på partiets tidning SD-Kuriren med en månadslön på cirka 30.000 kronor. Fram till dess hade hon en tidsbegränsad anställning.

I normala fall ska alla anställningar i Sverigedemokraterna godkännas av partiets operative chef, Martin Karlsson.

– Men jag har inte varit involverad i den rekryteringen alls, säger han till DN.

Däremot berättar Martin Karlsson att han godkände alla andra fasta anställningar på partiets press- och kommunikationsavdelning som gjordes vid samma tillfälle. Men Mattias Karlssons ex-frus anställning gjordes enbart av verkställande utskottet (VU), partiets högsta ledning där Mattias Karlsson själv ingår, vid ett möte i februari.

Martin Karlsson anser att han borde ha godkänt även anställningen av Mattias Karlssons exfru.

– Jag är ansvarig arbetsgivare och har det juridiska ansvaret, så anställningar bör i normalfallet gå den vägen, säger han.

Den vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson tycker inte att det är någonting konstigt att anställningen av hans ex-fru gjordes utan den högste tjänstemannens godkännande.

– Det var inte hans uppgift att godkänna anställningarna. Det var VU som fattade det beslutet, säger Mattias Karlsson.

Men alla andra anställningar som gjordes vid samma tillfälle godkändes av Martin Karlsson, men inte just gällande din ex-fru?

– Han kanske tyckte att alla andra skulle anställas, utom hon, möjligtvis.

SD-tjänstemän som DN talat med ser anställningen som ett exempel på att det förekommer vänskapskorruption i SD:s högsta ledning där Mattias Karlsson och parti­sekreteraren Richard Jomshof styr. Missnöjet jäser också bland flera riksdagsledamöter. Kritikerna vill vara anonyma av rädsla för vad deras kritik skulle kunna leda till.

– Då får man peka på vilka enskilda fall det gäller och så får man i så fall lägga fram belägg för att vissa personer inte skulle vara kompetenta. Jag bedömer att samtliga anställda vi har är anställda på basis av kompetens, säger Mattias Karlsson.

De jag talat med syftar till exempel på fallet med din ex-fru.

– Det faktum att hon tidigare har varit gift med mig ska inte vara exkluderande. Man ska inte ha fördelar av att ha personliga relationer, men man ska heller inte diskrimineras av det, säger Mattias Karlsson.

Han säger först att han ”inte minns” om han deltog i VU-mötet där beslutet om anställningen fattades och att han inte tycker att det är fel att fatta anställningsbeslut om en tidigare hustru.

– Men jag minns att vi hade en diskussion om ex-fruar kunde innebära jäv eller om det är åt motsatt håll. Vi har ingen relation annat än att vi delar på vårdnaden av barnen.

Hans pressekreterare Henrik Vinge meddelar efter intervjun att Mattias Karlsson inte deltog i VU-beslutet. DN har begärt att få se den del av protokollet som berör jävsfrågan, men något svar från SD hade inte kommit på onsdagseftermiddagen.

Tidigare har även den sjukskrivne partiledaren Jimmie Åkessons sambo och den tidigare partisekreteraren Björn Söders flickvän fått anställningar i partiet. Dessa anställningar har inte ifrågasatts internt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.