Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD tror sig kunna spara 118 miljarder på invandring

Sven-Olof Sällström, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna, och Oscar Sjöstedt, politiskt sakkunnig på SD:s riksdagskansli.
Sven-Olof Sällström, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna, och Oscar Sjöstedt, politiskt sakkunnig på SD:s riksdagskansli. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Sverigedemokraterna hävdar att det går att spara drygt 118 miljarder kronor på kraftigt minskad asyl- och anhöriginvandring till Sverige under de närmaste fyra åren. Partiets beräkning inför skuggbudgeten på onsdag ligger därmed på ungefär samma nivå som tidigare.

Andra partiers kritik av SD:s sätt att räkna på invandringen från länder utanför EES-området sågas av den ekonomisk-politiske talespersonen Sven-Olof Sällström.

– Det är oseriöst. Man får jättegärna kritisera oss, men lägg då fram siffror som vi kan granska. Kom inte med svepande beskyllningar, sade han på en presskonferens i riksdagen på måndagen.

SD vill minska invandringen från bland annat Syrien redan nästa år med 45 procent och därefter med 90 procent 2015-2018. Med hjälp av underlag från Riksdagens utredningstjänst anser sig partiet ha belägg för att detta skulle spara 11,3 miljarder kronor 2014, 25,7 miljarder kronor 2015, 36,3 miljarder kronor 2017 och 44,9 miljarder kronor 2018 i offentliga utgifter.

Carl B Hamilton, Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson och professor emeritus i nationalekonomi, anser att SD:s beräkningar bortser från de samhällsekonomiska effekterna på lång sikt.

– Det finns ingenting om hur till exempel bosnier som kom hit på 90-talet bidrar med. Det är inte ett seriöst sätt att räkna, säger han till DN.

Han menar att beräkningar av kortsiktiga kostnader för invandring leder fel.

– Det är ungefär som att säga att vi inte ska ha några barn i Sverige för att de kostar så mycket under skoltiden och när de ska ha barnbidrag. Då bortser man från att de som vuxna är ganska viktiga för att landet ska fortsätta, säger Carl B Hamilton.

I februari lyfte integrationsminister Erik Ullenhag (FP) fram invandringen från det forna Jugoslavien på 90-talet som ett gott exempel på hur invandrare integrerats i det svenska samhället. Men han har fel, hävdar SD.

– Även den gruppen ligger 15 procent under svensk sysselsättningsgrad, hävdar Sven-Olof Sällström.

Han ska på onsdag presentera SD:s skuggbudget där partiet anser sig ha mer pengar att fördela än de sju andra riksdagspartierna på grund av sin invandringspolitik. För 2014 handlar det om 11,3 miljarder kronor som bland annat ska ge mer pengar till FN:s flyktingorgan UNHCR för att hjälpa flyktingar från krigsdrabbade länder som Syrien.

Men det är inte en fungerande politik, enligt Folkpartiet som ansvarar för integrationsfrågorna i regeringen.

– Sverige är redan största bidragsgivare. Flyktingproblemet går inte att lösa genom att ösa in mer pengar där, säger Carl B Hamilton.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.