Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD uppmanar Ekeroth lämna justitieutskottet

Mattias Karlsson.
Mattias Karlsson. Foto: Roger Turesson

Sverigedemokraterna välkomnar den friande domen, säger partiets gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson till TT. Men frågan om politiskt förtroende är frikopplat från den juridiska processen, säger han. Därför uppmanas Ekeroth återigen att lämna justitieutskottet.

– Kent har genom åren gjort ett gott arbete med politiskutveckling på det kriminalpolitiska området, men vi tycker att han i sitt val av livsföring, uppförande och omdöme ändå inte lyckas leva upp till de höga krav som partiet ställer på företrädare i kriminalpolitiska frågor. Vår bedömning är också att Kent Ekeroths förtroende hos stora delar av allmänheten har skadats genom en rad olika incidenter genom åren, säger Mattias Karlsson.

Det har också skadat förtroendet internt att Ekeroth ignorerat Jimmie Åkessons direkta uppmaning kring formerna för timeout från justitieutskottet medan rättsprocessen pågått, enligt Karlsson.

Kent Ekeroth kommer däremot inte att uteslutas ur partiet, enligt Mattias Karlsson. Ledningen har i närtid inte fört några samtal med Ekeroth om hans framtid, däremot har det skett tidigare.

Är han överens med er om att han bör lämna utskottet?

– Nej, inte sist vi talades vid. Nu är det upp till Ekeroth själv, eftersom det inte är partierna som kontrollerar vilka som besitter platserna i utskotten. När någon väl har tillträtt måste man avträda självmant.

Och om han vägrar, vad händer då?

– Det får vi ta ställning till då.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.