Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD utan ordförandeposter i utskotten

Sverigedemokraterna utestängs från ordförandeposterna i riksdagens utskott. Socialdemokraterna och allianspartierna har nu kommit överens om att dela platserna mellan varandra.

– Vi har kommit fram till att vi följer den praxis som varit. Vi får åtta ordförandeposter och de får sju ordförandeposter, säger Mikael Damberg, gruppledare i riksdagen för S.

Förhandlingen om ordförandeposterna i riksdagens utskott sker mellan de två största partierna. Därefter kan var och en fördela posterna till andra partier – M kan till exempel ge ordförandeposter till sina allianskollegor och S kan låta Miljöpartiet få ordförandeposter. Men Sverigedemokraterna har ingen möjlighet att kräva någon sådan post.

– Vi väljer själva om vi vill dela med oss till något annat parti, säger Mikael Damberg.

Vilka utskott som ska ledas av S/MP eller allianspartierna är ännu inte bestämt.

– Som störst väljer vi först. Det är ännu inte bestämt men det är klart att finansutskottet sällan leds av oppositionen. På samma sätt brukar oppositionen få leda konstitutionsutskottet, säger Mikael Damberg.

S tar också enligt praxis hand om ordförandeskapet i EU-nämnden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.