Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD utmanar M om andraplatsen

Moderaternas Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.
Moderaternas Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

SD utmanar återigen M om platsen som näst största parti, visar DN/Ipsos junimätning. För M noteras det lägsta stödet sedan Ulf Kristersson blev partiledare. Väljare har under våren gått från M till både SD och C.

– Moderaterna har en svår situation att hantera, säger David Ahlin på Ipsos.

VAL 2018

Första halvåret 2018 har visat hur svårt det är för de två traditionellt största partierna att hantera de nya opinionsströmningarna. 

Socialdemokraterna får för andra månaden i rad 24 procent av väljarstödet enligt DN/Ipsos. Det är en historiskt låg nivå inför ett val. Det speglar samtidigt en negativ trend som är gemensam för socialdemokratiska partier runtom i Europa

Men golvet sviktar även under M-ledaren Ulf Kristerssons fötter. 

Han blev partiledare i oktober i fjol, när Moderaterna befann sig i djup kris. Väljarstödet hade störtdykt efter oklara besked från dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra om partiets hållning till Sverigedemokraterna. M hade till och med tappat den symboliskt laddade platsen som näst största parti till SD.

Efter Ulf Kristerssons tillträde tycktes M-skutan hamna på rätt köl igen. Partiet återtog andraplatsen i opinionen. Med ett väljarstöd som toppade på 25 procent i januari var marginalen tydlig ner till SD.

Det är den inte längre. 

SD har gått starkt framåt under våren, en rörelse som har synts i flera olika mätningar. DN/Ipsos junimätning bekräftar detta. Partiet har lyft från 16 procent i februari till den högsta noteringen hittills i DN/Ipsos mätserie, 20 procent avrundat nedåt. Bland manliga väljare är SD för andra månaden i rad det klart största partiet, men stödet har under våren vuxit även bland kvinnor. SD ökar också markant i storstäderna som tidigare varit mer njugga mot partiet.

Läs mer: Pressen ökar på Moderaterna efter SD:s uppgång

Samtidigt får M det lägsta väljarstödet sedan Ulf Kristersson blev partiledare, 19 procent. Därmed är SD återigen näst störst. Skillnaden mellan partierna är dock liten och kommande mätningar får visa om styrkeförhållandena är bestående.

David Ahlin, opinionschef på Ipsos, pekar på en faktor bakom Jimmie Åkessons framgångar: SD är det parti som flest väljare har förtroende för i tre av valets viktigaste frågor, invandring, brottslighet och integration.

– Ofta talas det om vad andra partier gör eller inte gör och vilken betydelse det har för stödet för Sverigedemokraterna. Men SD vinner stöd för sin politik och sin nationalistiska vision för Sverige, säger David Ahlin.

DN/Ipsos siffror visar att det under våren har skett en tydlig överströmning av M-väljare till SD. Men flödena från partiet har också gått till Centern.

– Bland Moderaternas väljare finns de som ser någon form av samarbete med Sverigedemokraterna som nödvändigt. Det är väljare som prioriterar minskad invandring framför andra frågor. Samtidigt finns det M-väljare som kraftigt motsätter sig ett sådant samarbete, säger David Ahlin och fortsätter:

– Olika moderata företrädare signalerar olika saker i den här frågan. Partiet har en svår situation att hantera.

Läs mer: Ledare: Tala klarspråk om SD, Ulf Kristersson

Vänsterpartiet hör också till vårens vinnare och noterar det högsta stödet sedan förra valet, 9 procent avrundat nedåt. Det handlar om en relativt stadig positiv trend sedan valet 2014 där partiet fick 5,7 procent av rösterna. Framgångarna för V är en faktor bakom socialdemokratins kris: det är i stor utsträckning S-väljare som Jonas Sjöstedt har lyckats locka över.

Samtidigt har S också förlorat väljare till Centerpartiet. Det betyder alltså att bägge partierna som gör anspråk på statsministerposten, S och M, har problem med läckage åt flera olika håll. Det som kan stoppa ett utflöde åt ena hållet, riskerar att förvärra det åt andra hållet.

Läs mer: Karin Eriksson: Kristersson verkar samla fler vuxenpoäng än väljare

Liberalerna har länge legat farligt nära riksdagsspärren men skuttar nu upp till 6 procent. Framtiden får utvisa om det är en bestående uppgång. Miljöpartiet fortsätter att ligga i nivå med 4-procentstrecket medan Kristdemokraterna ligger klart under med 3 procent av väljarstödet.

 

Så skulle riksdagen se ut

Mandatfördelning om DN/Ipsos junimätning hade varit ett valresultat. Förändring jämfört med 2014 års val inom parentes.*

 

Moderaterna 72 (-12)

Centern 38 (+16)

Liberalerna 23 (+4)

Kristdemokraterna 0 (-16)

Socialdemokraterna 91 (-22)

Miljöpartiet 15 (-10)

Vänsterpartiet 34 (+13)

Sverigedemokraterna 76 (+27)

 

Alliansen 133 (-8)

Rödgröna 140 (-19)

 

Källa: Valmyndighetens valsimulator, DN/Ipsos

*Mandatfördelningen i riksdagen i dag skiljer sig från valresultatet 2014 på grund av avhopp och partibyten. 

 

Så gjordes undersökningen

DN/Ipsos har den 7–18 juni intervjuat 1805 röstberättigade väljare. 803 intervjuer gjordes per telefon med slumpmässigt urval individer. 1 002 intervjuer gjordes digitalt med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Frågan som ställdes var: Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på? Opinionsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet. För mer information om metod, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionschef David Ahlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.