Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

SD väcker misstroende mot Löfven – men alliansens besked om Hultqvist dröjer

02:07. Det blir ingen misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) under riksmötets öppnande. Jimmie Åkesson (SD) väntar in allianspartiernas besked.

Sverigedemokraterna kräver att statsminister Stefan Löfven (S) avgår. Partiets ledning beslutade efter riksmötets öppnande på tisdagen att lägga fram en misstroendeförklaring Löfven i morgon, onsdag. Om alliansens besked om det blir någon misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) dröjer kan SD också komma att lägga fram ett misstroendevotum mot honom, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till DN.

 

På onsdagsförmiddagen ska SD efter att ha samlat in 35 namnunderskrifter av sina riksdagsledamöter väcka misstroendevotum mot Stefan Löfven i riksdagens kammare.

– Alltihop är kopplat till Transportstyrelsen och det haveri som hänt där. Vi sa redan när den historien började rullas upp att om statsministern inte senast i samband med regeringsförklaringen meddelade Peter Hultqvists avgång i dag, så i konsekvensens namn får vi göra det, säger Jimmie Åkesson till DN.

SD-ledaren tror inte på statsminister Stefan Löfven, som på en presskonferens i riksdagen efter regeringsförklaringen sade att de svar som regeringskansliet skickat till konstitutionsutskottet (KU) på tisdagen "ännu tydligare" visar att Peter Hultqvist inte agerat fel. Löfven hänvisade till sekretessbelagda delar av svaret som KU ska diskutera vid ett möte på torsdag.

– Jag tror inte på honom längre när han säger att han inte kände till det här. För mig är det helt uppenbart att han ljuger, säger Jimmie Åkesson. 

Centerpartiets ledare Annie Lööf har tidigare sagt nej till ett misstroende mot Stefan Löfven. Om inte SD får stöd av de borgerliga i frågan om Löfvens ansvar är partiet berett att gå fram med en misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist innan de borgerliga bestämt sig.

– Jag utesluter inte att vi också kommer att ta ett initiativ i den frågan, säger Jimmie Åkesson.

På tisdagen svarade regeringen på 25 frågor som konstitutionsutskottet (KU) ställt om statsrådens inblandning i it-skandalen på statliga Transportstyrelsen. Efter att KU på torsdag har diskuterat frågan ska alliansledarna bestämma sig.

Centerpartiet och Liberalerna har till skillnad från Moderaterna och Kristdemokraterna betonat att ny information kommit fram i och med att statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson tvingats avgå.

- Det är en anmärkningsvärd information som är viktig i den analys vi gör framåt, säger Annie Lööf (C).

Enligt Liberalerna kommer frågan om förtroendet för Peter Hultqvist avgöras inom kort. På torsdag håller konstitutionsutskottet (KU) ett möte om de svar som statsrådsberedningen skickat in.

- Den frågan kommer att avgöras under de närmaste dagarna. Tidigast kommer vi att göra ett ställningstagande mot slutet av den här veckan. Vår utgångspunkt är det blir ett misstroende mot Peter Hultqvist men vi ska också väga in ytterliga information. Den sammanvägningen görs de kommande dagarna. Dels vad som framkom när Emma Lennartsson lämnade sin post, dels de svar som regeringen ska lämna till KU, säger partiledaren Jan Björklund.

Hur eniga är ni i alliansen?

- Det är det vi ska fatta beslut om den här veckan. Så vi får se.

Enligt vad DN erfar finns det fortfarande en splittring mellan de borgerliga partierna i synen på Peter Hultqvist. Inom Liberalerna och Centerpartiet finns tveksamhet till ett misstroendevotum. Att fria Peter Hultqvist är ett alternativ som övervägs. Den nya informationen från statsrådsberedningen till konstitutionsutskottet kan bli avgörande. Moderaterna och Kristdemokraterna är mer fast övertygade om att försvarsministern bör petas, uppger personer med insyn.

Moderaterna och Kristdemokraterna vill inte kännas vid att de borgerliga är splittrade i fråga om Peter Hultqvist.

- Alliansen har ju sagt att misstroendet mot Peter Hultqvist kvarstår. Vi är överens, säger Jessica Polfjärd (M), gruppledare i riksdagen.

De svar som statsrådsberedningen ska lämna till riksdagens konstitutionsutskott under tisdagen kan få betydelse.

- Vi får se vad de svarar. Det får vi lägga in i bedömningen och överväga tillsammans i alliansen, säger Polfjärd.

Även Kristdemokraterna avvaktar svaren från regeringen.

- Vår bedömning i Kristdemokraterna ligger fast. Sedan har vi sagt att vi också ska titta på det material som regeringen skickar över till KU, säger Andreas Carlson (KD), gruppledare.

När kan det ske?

- Vi får se de närmaste dagarna när vi har gått igenom det materialet. Sedan får vi ta ett beslut i alliansen.

Inom en vecka?

- Ja. Det tror jag.

Hur eniga är ni i alliansen?

- Den bedömning som vi gjorde i somras ligger fast, men att vi också skulle se på ny information.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.