Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

SD-väljare mest lojala sedan valet 2014

Foto: Johan Nilsson/TT

Fyra av tio väljare har bytt parti sedan valet för fyra år sedan – den högsta siffran sedan SVT:s första valundersökning 1991.

Väljare har strömmat till och från samtliga partier i olika omfattningar.

Det parti med mest lojala väljare är helt klart Sverigedemokraterna, som behöll 86 procent av sina väljare från 2014.

– Det är ytterligare en illustration av hur de gamla modellerna för att förklara varför folk röstar som de gör klarar sig sämre i dag, säger Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet.

VAL 2018

Svenska väljare har aldrig bytt parti i lika stor utsträckning som inför gårdagens val. Detta enligt SVT:s valundersökning, ValU, som kanalen genomfört varje riksdagsval sedan 1991. 

Fyra av tio väljare, strax över 40 procent, har bytt parti mellan riksdagsvalen. År 2014 var motsvarande siffra 35 procent. I tidigare val var siffran ännu lägre. 

– Det har aldrig varit så många [som bytt parti mellan val]. Det är klart att det ibland är så att partier byter med varandra, som KD och M. Men så är det inte i dag – det är ett stort flöde inom blocken och från S till SD men även ett utbyte mellan S och M, säger statsvetaren Jan Teorell, professor vid Lunds universitet som bland annat forskat om demokrati. 

– Det är ytterligare en illustration av hur de gamla modellerna för att förklara varför folk röstar som de röstar klarar sig sämre i dag. Vi har en väljarkår som beter sig på nya sätt som är svåra att fånga upp. 

Läs mer: Se hur de röstade i ditt distrikt

Det är lite anmärkningsvärt att det går så dåligt för SD bland förstagångsväljare

Det parti med mest lojala väljare, det vill säga där färst väljare lämnat partiet för ett annat sedan valet 2014, är Sverigedemokraterna.

86 procent av de som röstade på partiet 2014, röstade även på dem 2018.

– SD var även under valet 2014 duktiga på att behålla de väljare man hade och lägga till nya. Det nya med i år är att partiet är ensamma om det. Det är anmärkningsvärt lite man förlorar till andra partier, säger Jan Teorell.

Han tillägger att SD lyckas mobilisera väljare som annars inte röstar alls – grupper som varken har förtroende för politiker eller politiken. Däremot misslyckades partiet vinna över förstagångsväljare.

– Det är också lite anmärkningsvärt att det går så dåligt för SD bland förstagångsväljare. Endast 11 eller 12 procent enligt ValU, säger Teorell.

Det parti med minst lojala väljare är Miljöpartiet, där endast 35 procent av 2014 års MP-väljare valde att lägga sin röst på partiet i år. 25 procent av de som röstade på MP 2014 gick till Socialdemokraterna. 

– Det är lite av en gåta med tanke på sommarens händelser. Något verkar ha hänt med förtroendet för Miljöpartiet i den egna hjärtefrågan – klimatet – även om det fortfarande är partiet som väljarna tycker har bäst miljöpolitik. 

Det finns en extra stor rörlighet bland alliansväljare

Jan Teorell tillägger att det också kan ha att göra med att partiet misslyckats med att nå ut med sitt budskap, och pekar på ett svagt stöd för de miljöpartistiska språkrören. 

– Vi har sett en liten ökning av partiledareffekter i år. Rörligheten tycks påverkas av partiledare. Många SD:are uppger Jimmie Åkesson som huvudsakliga skälet till att de röstar på partiet. Man kan även notera en Ebba Busch Thor-effekt och en Annie Lööf-effekt. 

Läs mer: Följ DN:s livebevakning dagen efter valet

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ligger på ungefär samma nivå vad gäller väljarlojalitet, 67 respektive 66 procent. Däremot är det stor skillnad på vart väljare som lämnar partierna sedan vandrar. De flesta som lämnade V gick över till S, medan de flesta som lämnade S gick till SD. 

– S har ju lojala väljare relativt sett andra partier. Men inte som de brukar ha. S brukar ligga på 70-80 procent lojalitet, här är vi under 70, säger Jan Teorell. 

Moderaterna och Kristdemokraterna tappade ungefär lika mycket till SD, och ligger på samma lojalitetsnivå, 54 respektive 57 procent. Förutom SD lämnade väljare både M och KD för Centerpartiet. 

– Allmänt så finns det en extra stor rörlighet bland alliansväljare. Det är väldigt många väljare som flyttar sig fram och tillbaka mellan M och KD. 

Bland centerväljare var 52 procent lojala i årets val, och partiet tappade framför allt väljare till övriga allianspartier, främst M. 41 procent av liberala väljare valde att lägga sin röst på partiet även i årets val, och även där lämnade väljare L för övriga allianspartier, framför allt M. 

– L är det parti som ofta anses ha minst lojala väljare. I Göteborg kallar man partiet för ”partipolitikens Hallsberg”. Det vill säga att Liberaler byter ut sina väljare i ungefär samma omfattning som folk bytte tåg vid knutpunkten Hallsberg när man reste mellan östra och västra Sverige, säger Jan Teorell. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.