Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”SD-väljare precis som alla andra”

Foto: Anders Wiklund/TT

Arbetslöshet, ekonomiska klyftor och luddiga alternativ. Bedömare har gjort stora ansträngningar till att förklara SD:s valframgångar. Men statsvetenskapen visar att SD-väljare precis som de flesta röstar av övertygelse – de gillar partiets invandringspolitik.

– Man ser flera resonemang där detta faktum hoppas över och man går direkt på andra faktorer. Ingen ifrågasätter att exempelvis FI:s väljare tycker att jämställdhet och feminism är viktiga frågor, säger Anders Sundell, doktorand i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Hans kollega, doktor Andrej Kokkonen, påpekar i ett inlägg på bloggen Politologerna att många kommentatorer och bedömare har förklarat SD:s succéval med saker som ”hög arbetslöshet, ökade ekonomiska klyftor och brist på tydliga politiska vänster-högeralternativ”. SD-väljare sympatiserar egentligen inte med partiets politik utan röstar snarare i protest, lyder resonemanget.

Att partier med invandringskritiska profiler skulle locka protest- och missnöjesröster i större utsträckning än andra har ifrågasatts förr. Kokkonen hänvisar till en nederländsk studie som visar att inget sådant samband existerar – invandringskritiska väljare är lika ideologiska som alla andra.

Varför ökar exempelvis SD då?

– Det finns många som varit invandringskritiska väldigt länge, men att de nu röstar på SD kan bero på flera faktorer: inga bra alternativ fanns tidigare; tröskeln för att rösta på dem har varit för hög tidigare; partiet har organiserat sig bättre och så vidare, säger Anders Sundell.

– Därför kan man inte säga att väljarnas motivation har ändrats till SD:s fördel.

Varför särbehandlar bedömare SD?

– Det handlar om Sveriges minst populära riksdagsparti och flera av deras företrädare är rasister. Jag tror att många inte vill tro på att det finns en så stor opinion för dem, så man söker bortförklaringar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.